Bulgarije doet niet mee aan anti-Russische Zwarte Zeevloot van de NAVO

door | 17 juni 2016

Bulgarije heeft deelname aan een gemeenschappelijke vloot van Roemenië, Oekraïne en Turkije afgewezen. Dat liet premier Boyko Borisov donderdag weten.

Het voorstel voor een gezamenlijke anti-Russische Zwarte Zeevloot onder auspiciën van de NAVO werd gedaan door de Roemeense president Klaus Iohannis tijdens zijn bezoek aan Bulgarije.

“Ons land zal geen deel uit maken van de Zwarte Zeevloot tegen Rusland die wordt voorbereid”, aldus Borisov. Die verder stelde dat dit geen beletsel is voor de voortgang van bestaande samenwerking met de Roemeense vloot op ander gebied.

De Bulgaarse premier staat afwijzend tegenover samenwerking met de Oekraïense marine. Oekraïne is nog geen lid van de NAVO, maar wil dat graag worden. Bulgarije onderhoudt vanouds vriendschappelijke banden met Rusland en de Bulgaarse premier wil dan ook niet dat zijn land door Oekraïne, Roemenië en Turkije meegetrokken wordt in een eventueel conflict. “Ik zie liever zeilboten, jachten, toeristen, vrede en harmonie op de Zwarte Zee”, aldus Borisov.

Borisov benadrukte verder dat Bulgarije een loyaal EU-lid is en daarom de sancties tegen Rusland mee uitvoert. Hij acht het echter ondenkbaar dat Rusland Bulgarije aan zou vallen.

Bulgarije heeft al de nodige offers moeten brengen onder druk van de Europese Unie, zo werd de bouw door een Russisch concern van een nieuwe kerncentrale afgeblazen, wat een financiële strop voor het Balkanland betekende. Daarnaast ging de aanleg van de South Stream-pijpleiding die in Bulgarije aanlandde onder druk van de Europese Commissie niet door.