Britse geheime dienst kan internet op grote schaal manipuleren

door | 15 juli 2014

De Britse geheime dienst GCHQ is volgens de onderzoeksjournalist Glenn Greenwald in staat om het internet op grote schaal te manipuleren. Dat blijkt volgens Greenwald uit documenten van de voormalige NSA-medewerker Edward Snowden.

Het zou gaan om programma’s die online stemmingen kunnen manipuleren, websites plat kunnen leggen en informatie aan sociale netwerken en veilingsites kunnen onttrekken. De onderzoeksjournalist spreekt van “enkele van de meest verbazende propaganda- en misleidingsmethodes van het internet”. Uit de documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA van juli 2012 blijkt verder dat de programma’s “volledig functionerend, getest en betrouwbaar” gebleken zijn.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

De onthullingen komen ongelegen voor de Britse regering. Vandaag debatteert juist het Lagerhuis over een wetsontwerp dat de bevoegdheden van de geheime dienst uit moet breiden. De regering van Conservatieven en Liberaal-Democraten acht deze uitbreiding van bevoegdheden noodzakelijk vanwege de aanhoudende dreiging van terroristische aanslagen.