Brits Europarlementslid maakt fractie Le Pen mogelijk

door | 16 juni 2015

Een europarlementslid van de UK Independence Party heeft het mogelijk gemaakt in het Europees Parlement een nationalistische fractie te vormen. Het gaat om Janice Atkinson die in opspraak was gekomen vanwege dubieuze declaraties.

De nieuwe fractie, die de naam Europa van Naties en Vrijheden krijgt, werd vanmorgen gepresenteerd in het Europees Parlement. Eerder was Marine Le Pen er niet in geslaagd genoeg medestanders te vinden om een fractie te vormen. Het Front National, de PVV, Lega Nord, FPÖ en Vlaams Belang, telden wel genoeg afgevaardigden, maar vertegenwoordigden slechts vijf lidstaten in plaats van de benodigde zeven.

Bij een eerdere poging had men ook gesproken met het Poolse Congres van Nieuw Rechts (KNP), maar dit liep stuk op de neiging van hun toenmalige leider Janusz Korwin-Mikke tot controversiële uitspraken. Inmiddels heeft Korwin een nieuwe partij opgezet. Twee europarlementsleden van het KNP brengen de nationalistische groep nu op zes lidstaten en de Britse afgevaardigde maakt zeven.

Saillant detail is dat de eurosceptische EFDD-fractie op vergelijkbare wijze aan de benodigde zeven lidstaten kwam; Robert Iwaskiewicz, een lid van de Poolse KNP en Joëlle Bergeron, voorheen lid van het Front National, waren hier de doorslaggevende personen.

Marine le Pen heeft overigens al laten weten dat haar vader Jean-Marie le Pen geen lid zal zijn van de fractie. Professor Bruno Gollnisch, een andere oudgediende van het Front National heeft aangegeven graag mee te doen aan de fractie, maar niet als Jean-Marie le Pen wordt buitengesloten. Verder ontbreekt Aymeric Chauprade vooralsnog op de ledenlijst van de nieuwe fractie.