Boekpresentatie: ‘Wat beweegt de wereld?’ | De foto’s!!!

door | 12 juli 2019

Beste vrienden van De Blauwe Tijger,

Een week na het succesvolle symposium in Gouda volgde afgelopen zaterdag in een afgeladen Minard te Gent de lancering van Kirmen Uribes bestseler Wat beweegt de wereld? De auteur kwam over uit New York, vertaalster Kathelijne Bonne uit Madrid. Ook VRT- en Nieuwsuur-journalist Sven Tuytens, die Uribe interviewde (zie foto’s hieronder), kwam ervoor uit Madrid. Maar nog specialer was het dat Carmen Mussche, het meisje dat in het boek 2-3 jaar is, erbij was – ze schreef ook het voorwoord – en 300 gasten. 

Het boek gaat over de vriendschap tussen, en de levens van Herman Thiery (Johan Daisne) en Robert Mussche, twee Gentse literatoren. Mussche komt in 1945 om in Lübeck, wanneer de Britten een aantal Duitse schepen vol concentratiekampbewoners bombarderen, maar daar eindigt het boek niet. Het gaat over hun vriendschap, hun soms gedeelde liefdes en botsende wereldbeelden, en over de nagedachtenis aan een grote Gentse literator die te jong gestorven is. Dit alles magistraal beschreven door Kirmen Uribe.

De reden waarom een Baskische auteur die in New York woont, dit Vlaamse verhaal op heeft getekend, vindt u in het boek zelf. Van harte aanbevolen!

«Uribes werk is een baken van licht en herinnering.» 

—Los Angeles Times Book Review 

«Een spannende roman van de eerste tot de laatste bladzijde. De omzwervingen van de jonge Belgische schrijver en zijn toewijding aan de Baskische oorlogskinderen zijn op exemplarische wijze in een verhaal gegoten dat authenticiteit ademt.» 

—El Correo

«Wat beweegt de wereld gaat over heel populaire menselijke materie. Stukje bij beetje bespreekt het morele en emotionele kwesties, vriendschap, eenzaamheid en stille heroïek, liefde …» 

—El Cultural

«Kirmen Uribe komt dichtbij de esthetiek van Emmanuel Carrère en J. M. Coetzee. Uribe wilde een monument voor een stervende vriend oprichten aan wie het is opgedragen. Haast als een fluistering vertelt hij het verhaal van herinnering, geheugen en emotioneel verzet.»

—El País


176 pagina’s | paperback met flappen |prijs: 21,00 | 134 x 210 mm


Geniet van de foto’s hieronder! U houdt voor de zomer nog minimal twee dingen van ons te goed: de video-opnames van het symposium in Gouda met Thierry Baudet, en die van de boekpresentatie in Gent! Daarnaast komt er nog een verrassing volgende week.

Fijne vakantie alvast!

Toneel voor aanvang

Het knusse Minard zit geheel vol met 300 man in de zaal.

Wim Mertens met muzikale intermezzo’s.

Sven Tuytens (VRT en Nieuwsuur) interviewt Kirmen Uribe in het Spaans en vertaalt simultaan naar het Nederlands.

Carmen Mussche bedankt de mensen die aan dit boek gewerkt hebben

Kirmen Uribe draagt enkele gedichten voor

De performance van Wim Mertens en Kirmen Uribe: muziek en poëzie.

Beeld in de coulissen: boekhandelaar Paul Luyten van Walry die momenteel haar 50-jarig jubileum viert

In de rij om te signeren

De hoofdrollen van de avond: Marc en Carmen, Sven Tuytens, Paul Luyten, Kirmen Uribe, Wim Mertens, Kathelijne Bonne en de sponsor (Orbit) 

De boekenstands staan vol in de belangstelling. Naast het gepresenteerde boek is ook hier Epoque Magazine weer een revelatie.