Boek ‘Gekochte Journalisten’ van Udo Ulfkotte nu ook in het Nederlands

door | 8 februari 2016

Het boek Gekaufte Journalisten van de Duitse journalist Udo Ulfkotte verschijnt binnenkort ook in het Nederlands. De jonge, maar snel groeiende uitgeverij De Blauwe Tijger steekt zijn nek uit voor dit belangrijke werk.

Ulfkotte onthult in zijn boek de manier waarop politiek en geheime diensten invloed uitoefenen op media en journalisten ertoe bewegen zaken te verdraaien, eenzijdig weer te geven, simpelweg te verzwijgen of zelfs door overheidsfunctionarissen geschreven berichten onder hun naam te laten publiceren.

“Dit boek kwam in september 2014 al uit in Duitsland en veroorzaakte enorme scholgolven”, schrijft Uitgeverij De Blauwe Tijger. “De mate waarin de Duitse media bleken te zijn gekocht door allerlei schaduwinstellingen van de CIA en de Duitse Geheime Dienst (BND) om een pro-Amerikaanse en anti-Russische berichtgeving in de media neer te zetten en daarvoor nieuws te verdraaien of het gewoonweg zelf te verzinnen, werd tot dan toe slechts door weinigen geloofd. Toen Ulfkotte’s boek verscheen, veranderde dit op slag. De bezoekersaantallen van Duitse media-websites zakten dan ook dramatisch in elkaar en de abonneecijfers raakten in een vrije val die nog lang niet is gestopt. Duitsers haakten massaal af bij hun mainstream media. Veel Duitse kranten, waaronder het door Ulfkotte bekritiseerde Bild, maakten in 2014 en ’15 een verlies van honderden miljoenen euro’s en staat inmiddels op omvallen.”

Ulfkotte was zelf een journalist bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung, één van de grootste dagbladen van Duitsland. Hij weet waarover hij spreekt, want hij deed er zelf ook aan mee. Andere journalisten deden, zoveel was te verwachten, badinerend over het boek van Ulfkotte.

“Ulfkotte zou ‘de zaak flink overdreven hebben’, was de communis opinio van de gekochte journalisten”, aldus de uitgever. “Maar toen ook de Oekraïne-crisis, vluchtelingencrisis en het geweld van asielzoekers duidelijk maakten hoezeer hij gelijk heeft, draaide de stemming ook in de media. Der Spiegel begon als eerste bij te draaien. En ook verschillende Duitse topjournalisten hebben toegegeven dat de regering rechtstreeks bepaalt wat er in het nieuws komt en wat niet. Asielzoekergeweld en de kosten van de immigratiecrisis mochten niet in het nieuws komen.”

[contextly_sidebar id=”NgghxiyKorColob7xLZtr24GUnlCFubu”]Een van dergelijke journalisten is Gabriele Krone-Schmalz, met een besteller over de Oekraïne-crisis die binnenkort eveneens bij De Blauwe Tijger verschijnt.

Voor Novini interviewde Eric van de Beek Udo Ulfkotte in oktober 2014, kort nadat zijn boek in het Duits was verschenen.

Het boek van Ulfkotte ligt binnenkort in de winkel, maar kan in de webwinkel van De Blauwe Tijger alvast besteld worden.