Blokkade Donetskbekken strop voor Oekraïense economie

door | 8 maart 2017

De kolenmijnen in de ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loegansk leveren geen kolen meer aan Oekraïne.

De ministerraad van de ‘Volksrepubliek Donetsk’ verklaarde hierover: “De levering van steenkool aan Oekraïne is gestopt en zal niet hervat worden.” Uit de ‘Volksrepubliek Loegansk’ werd iets dergelijks gemeld.

Men zou ertoe overgegaan zijn steenkool aan Rusland te leveren en er zou onder andere gesproken worden over leveringen aan de Krim.

De ontwikkelingen voltrekken zich tegen de achtergrond van een sinds eind januari door Oekraïense militante activisten ingestelde verkeersblokkade van het Donetskbekken, wat de levering van steenkool aan onder andere de Oekraïense elektriciteitscentrales onmogelijk maakt.

Onlangs deelde de Oekraïense premier Volodymyr Groysman mee dat door de blokkade van het Donetskbekken zo’n 75.000 Oekraïeners hun baan kunnen verliezen. De premier becijferde de verliezen voor de mijnbouw- en metaalbranche van Oekraïne ten gevolge van de blokkade op circa 3,5 miljard Amerikaanse dollars.

De beide ‘Volksrepublieken’ Donetsk en Loegansk kondigden kort hierop aan de in hun bereik liggende bedrijven onder curatele te stellen.

Lees ook: Timosjenko is terug: Oligarchen, steenkool en toiletdiplomatie