Blauwe revolutie: Labour verliest Wales voor het eerst sinds 1922

door | 25 april 2017

Voor het eerst sinds 1922 zou Labour niet meer de grootste partij worden in Wales. Dat komt naar voren uit een peiling van YouGov voor ITV.

Labour, dat de afgelopen eeuw de dominante partij was in Wales, zou volgens de peiling nu blijven steken op zo’n 30 procent van de stemmen en vijftien van de veertig zetels. De sociaaldemocraten worden voorbijgestreefd door de Conservatieven, die zo’n 40 procent van de stemmen zouden halen en 21 zetels. Verder zou Plaid Cymru 3 zetels halen en de Liberal Democrats 1.

Ten opzichte van een eerdere peiling in januari betekent het voor Labour een verdere teruggang van 3 procentpunten, terwijl de Conservatieven maar liefst 12 procentpunten winnen.

De winst voor de Conservatieven komt vooral door de leegloop van de UK Independence Party, die zeven procentpunten verliest ten opzichte van januari. Bijna twee derde van de ondervraagden die in 2015 op UKIP stemden, zei nu op de Conservatieven te zullen stemmen. Eerder maakte Mark Reckless, een UKIP-afgevaardigde naar de Nationale Vergadering van Wales al de overstap naar de Conservatieven. Doordat kiezers van UKIP naar de Conservatieven wisselen, zouden de Conservatieven maar liefst tien zetels kunnen veroveren op Labour.

Voor de Conservatieven zou het voor het eerst sinds de jaren vijftig van de negentiende eeuw zijn, dat ze een meerderheid van de Lagerhuiszetels in Wales bemachtigen.

De peiling werd gehouden nadat premier Theresa May aankondigde dat er op 8 juni van dit jaar vervroegde verkiezingen voor het Lagerhuis gehouden zullen worden.