Bevolking van Afrika heeft zich in 2050 verdubbeld

door | 30 augustus 2016

Het bevolkingsaantal van Afrika zal zich in het jaar 2050 meer dan verdubbeld hebben. Op dit moment wonen er circa 1,1 miljard mensen op het continent. Over 34 jaar zouden het er 2,5 miljard zijn, dat meldt het Amerikaanse Population Reference Bureau (PRB).

In dezelfde periode zal het inwonertal van Europa met 12 miljoen afnemen naar 728 miljoen. De lage geboortecijfers zorgen in Europa voor een bevolkingsafname, terwijl de bevolking in Afrika zich naar verwachting meer dan verdubbeld.

Op wereldschaal houdt de trend van stijgende bevolkingsaantallen nog aan. “Hoewel de geboortecijfers overal ter wereld teruglopen, moeten we er vanuit blijven gaan, dat de bevolkingsaanwas ons nog altijd dichterbij de tien miljard brengt”, zo benadrukt PRB-voorzitter Jeffrey Jordan, onder verwijzing naar de huidige circa 7,4 miljard mensen op de wereld.

Vooral in de landen ten zuiden van de Sahara zal het inwonertal vanwege de hoge vruchtbaarheid toenemen. Het hoogste gemiddelde aantal kinderen per vrouw is te vinden in Niger (7,6), Zuid-Soedan (6,7), de Democratische Republiek Congo (6,5) en Tsjaad (6,4). De laagste waarden zijn op dit moment te vinden in Zuid-Korea, Roemenië, Singapore en Taiwan, met ieder 1,2.

De Nederlandse bevolking neemt tot 2050 naar verwachting nog licht toe, terwijl de Duitse eerst nog toeneemt, om na 2030 af te nemen van 82 naar 81 miljoen.

Het rapport is hier te vinden. Het PRB is een private onderzoeksinstelling in Washington D.C.

Lees ook: De harde waarheid: Er komt geen einde aan immigratiestromen