Betrapt! CNN minacht zijn kijkers

door | 30 juni 2017

Iedereen die gedurende 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gevolgd moet op zijn minst opgemerkt hebben hoe de mainstream media voortdurend, tot op de avond van de verkiezingsuitslag van 8 november aan toe, Hillary Clinton op een voetstuk hebben geplaatst. De publieke zenders in Nederland organiseerden zelfs een verkiezingsuitslagavond waarbij enkele powerfeministes de overwinning van Hillary Clinton over ‘die klootzak’ gingen vieren. De avond liep niet zoals verwacht en Donald Trump ging er die avond vandoor met de overwinning.

In Amerika net zo goed. Toen de uitslagen binnenkwamen bleef CNN claimen, zelfs tot na het punt dat het niet meer vol te houden was, dat de verkiezingsuitslag van Florida onbepaald was. Dit terwijl andere nieuwsmedia deze cruciale Amerikaanse staat allang aan Donald Trump hadden toegewezen. De vraag is: Is dit een ongelukje? Heeft er iemand eenvoudigweg knoeiwerk opgeleverd? Het antwoord is “nee”. En een undercover videoreportage van een organisatie genaamd Project Veritas bewijst dit.

Zo benaderde Project Veritas CNN-ster Van Jones en zei, na alle hysterie over Russische manipulatie van de verkiezingen dat “[the] Russia thing is just a big nothing burger” (het Rusland-ding heeft geen substantie). Een redacteur van CNN zegt “Could be b*llsh*t. I mean, it’s mostly b*llsh*t right now. Like, we don’t have any giant proof” (Het [Ruslandverhaal] kan onzin zijn. Ik bedoel, het grootste gedeelte is onzin op dit moment. We hebben geen enkel substantieel bewijs).

Er zijn tijdens dit schrijven 3 video’s verschenen van Project Veritas waarin CNN-medewerkers vrolijk verkondigen hoezeer zij de Amerikaanse kiezer minachten, Donald Trump haten en toegeven dat het Ruslandverhaal geen feitelijke grond heeft.

Donald Trump is een controversieel figuur met een hele specifieke reputatie en dat is volledig terecht. Maar als journalisten zichzelf dramatisch opwerpen als de hoeder van de democratie heeft ook een controversieel figuur er recht op dat zijn woorden correct worden weergegeven en dat zijn kiezers serieus worden genomen.

Ik kijk uit naar de opnames van de interne werking van de Nederlandse en Vlaamse redacties.