Berlusconi stapt opzij om coalitie Vijf Sterren en Lega mogelijk te maken

door | 11 mei 2018

Silvio Berlusconi wil een mogelijke regeringscoalitie van de Vijf-Sterrenbeweging en de Lega niet in de weg staan, dat heeft de Italiaanse oud-premier donderdag gezegd.

Sinds de verkiezingen van maart lopen moeizame gesprekken om tot een meerderheidscoalitie te komen als basis voor een regering. Zo moeizaam zelfs dat reeds aan een zakenkabinet en nieuwe parlementsverkiezingen gedacht werd.

Aanvankelijke gesprekken tussen Luigi Di Maio van de Vijf-Sterrenbeweging (M5S) en Matteo Salvini van de Lega liepen stuk op het feit dat M5S niet in zee wil met Silvio Berlusconi en zijn Forza Italia. De rechtse Lega maakt echter deel uit van een centrumrechtse verkiezingscoalitie met Forza Italia, de nationaal-conservatieve Fratelli d’Italia en de christendemocraten en Salvini stelde dan ook ‘samen uit, samen thuis’.

M5S onderzocht vervolgens de mogelijkheid van een eventuele coalitie met de centrumlinkse Partito Democratico, maar deze grote verliezer van de verkiezingen ziet niets in samenwerking met de anti-establishmentpartij.

Het leek zodoende een onoplosbare patstelling, zodat president Sergio Mattarella (PD) reeds suggereerde een zakenkabinet te vormen dat nieuwe verkiezingen voor zou kunnen bereiden. Berlusconi doorbreekt nu echter de patstelling door een stap opzij te doen, door aan te geven dat het wat hem betreft ook goed is als de Lega zonder Forza Italia probeert een regering te vormen met de M5S. Dat hoeft zelfs niet het einde van de centrumrechtse verkiezingssamenwerking te betekenen, zo stelde de oud-premier.

Hiermee ligt de bal weer bij Di Maio en Salvini, die nu een serieuze poging zullen moeten doen om het eens te worden over een gemeenschappelijk programma. Dat zal geen eenvoudige klus worden, maar buiten de inhoudelijke verschillen is er ook nog de vraag wie er premier zal worden. Mogelijk kiezen ze ervoor dat geen van beide te worden. Een regering van M5S en Lega is de nachtmerrie van menig eurocraat, zo wil Lega een referendum over de euro en wil M5S de begrotingsafspraken versoepelen.