Van der Bellen binnen honderd dagen meest impopulaire president ooit

door | 2 mei 2017

De brede verontwaardiging in de Oostenrijkse samenleving over uitspraken van president Alexander Van der Bellen houdt aan. In een recent gepubliceerde peiling duikelt zijn populariteitscijfer van 17 naar slechts 3 procent. Van der Bellen heeft daarmee een record gezet, het is het slechtste populariteitscijfer dat een federale president ooit heeft gehad in de Oostenrijkse Politbarometer.

Van der Bellen die op 6 mei aanstaande pas zijn honderd dagen in het ambt bereikt, had in een discussie met Weense scholieren in het vooruitzicht gesteld, dat het er nog van zou komen dat alle vrouwen opgeroepen moesten worden “uit solidariteit” een hoofddoek te dragen.

Van der Bellen was voorheen voorzitter van de Oostenrijkse Groenen. Zijn forse afname in populariteit trekt ook zijn voormalige partij naar beneden in de peilingen, naar 8 procent. FPÖ-leider Heinz-Christian Strache zinspeelde er ondertussen op dat Van der Bellen beter af zou kunnen treden.

Van der Bellen versloeg in de tweede ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen, die herhaald moest worden vanwege grootschalige onregelmatigheden, Norbert Hofer van de FPÖ. Hofer had de eerste ronde duidelijk gewonnen en Van der Bellen, kwam als opponent van Hofer bovendrijven, vanwege de tanende populariteit van SPÖ en ÖVP die Oostenrijk al jaren in een ‘grote coalitie’ met een steeds smallere electorale basis regeren. Van der Bellen werd vervolgens door vrijwel het gehele politiek-mediale establishment op het schild geheven om het scenario van een overwinning voor de FPÖ-kandidaat te voorkomen.

Curieus genoeg was Oostenrijk met dit scenario van een ‘onafhankelijke’ kandidaat, die door vrijwel het gehele establishment gesteund wordt om het tegen een ‘extreemrechtse’ kandidaat op te nemen, een voorafschaduwing van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Of Emmanuel Macron, als hij tot president van Frankrijk verkozen wordt, even snel als Van der Bellen aan populariteit in zal boeten moet blijken.

Kurz und kräftig

In 2018 moeten er federale parlementsverkiezingen gehouden worden. Momenteel is de FPÖ met zo’n 32 procent de grootste partij in de peilingen, voor de regerende SPÖ en ÖVP met respectievelijk 29 en 22 procent. Als de ÖVP echter de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, lijsttrekker zou maken, zou ze volgens de opiniepeiler de grootste partij worden. De 30-jarige Kurz valt op door zijn eigenzinnige optreden in het buitenlandbeleid, ook waar het gaat om het vluchtelingenvraagstuk.