Belgrado: Duizenden op de been tegen samenwerking met NAVO

door | 23 februari 2016

Afgelopen weekend zijn in de Servische hoofdstad Belgrado duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de NAVO. Directe aanleiding voor de demonstratie was een kort daarvoor aangenomen wetsvoorstel dat NAVO-personeel in Servië diplomatieke onschendbaarheid en bewegingsvrijheid verleent en logistieke samenwerking regelt, hoewel Servië geen lid is van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

De demonstratie werd georganiseerd door de organisaties Zavetnici en Obraz. De demonstranten eisen een volksraadpleging over de recent aangenomen wet en over de toenadering tot de NAVO in het algemeen.

Anti-NAVO-demonstratie Belgrado 002

Onder de demonstranten waren sympathisanten van diverse politieke partijen. Bosko Obradovic van de nationaal-orthodoxe oppositiepartij Dveri zegt tegenover de Servische pers dat in alle peilingen zo’n 80% van de Servische bevolking tegen samenwerking met de NAVO is.

[contextly_sidebar id=”FGaMuid8Pns59zK8KxbtIDfnRikiumnX”]Sanda Raskovic, van de eurosceptische christendemocratische partij DSS, stelt dat Servië zich met de nieuwe wet bij het “anti-Russische militaire bondgenootschap aansluit”. De partij van oud-president Vojislav Kostunica wil voor de parlementsverkiezingen in april van dit jaar een gezamenlijke lijst voeren met Dveri.

De Servische premier Alexander Vucic van de nationaal-conservatieve SNS probeerde de gemoederen te bedaren door te benadrukken dat Servië militair neutraal zal blijven. Hij stelde echter ook dat Servië de NAVO als partner nodig heeft om de nog in Kosovo en Metohija levende Serviërs te beschermen, zo meldt B92.

Nationaal-gezinde commentatoren merken sarcastisch op te vermoeden dat de premier lijdt aan het Stockholm-syndroom. Nog in 1999 voerde de NAVO 78 dagen lang luchtbombardementen op Servië uit.