Beierse Landdag: Fiasco voor CSU, AfD maakt kans op een na grootste te worden

door | 16 augustus 2018

Twee maanden voor de verkiezingen voor de Beierse landdag kampt de regerende CSU met aanhoudend slechte resultaten in de peilingen.

In alle peilingen sinds begin juli verkeren de christelijk-socialen onder de 40 procent, Forsa peilde onlangs zelfs de tot nu toe slechtste score met nog slechts 37 procent. Dat zou een verlies van meer dan tien procentpunten betekenen ten opzichte van de 47,7 procent die de CSU in 2013 nog behaalde.

Relatief gezien nog dramatischer zijn de scores van de SPD, die vijf jaar geleden nog 20,6 procent behaalde. In alle peilingen sinds april komen de sociaaldemocraten echter niet verder dan een schamele 12 of 13 procent en dreigen zodoende na CSU, Groenen en AfD op een vierde plaats uit te komen. Alleen de Freie Wähler (zes tot negen procent), de liberale FDP (vijf tot zes) en de socialistische Linke (twee tot vier) liggen nog achter de SPD.

De race om de tweede plaats kan nog spannend worden. In de meeste peilingen liggen de Groenen met 12 tot 17 procent voor de AfD, die op 12 tot 14 procent komt. Onlangs peilde Civey echter een flinterdunne voorsprong voor de AfD, die met 15,2% de Groenen met 15% achter zich liet. In het verleden was echter een duidelijke trend zichtbaar, dat de AfD in peilingen steeds wat achterbleef bij het daadwerkelijke resultaat na de stembusgang, terwijl het bij de Groenen juist omgekeerd was.