Beierse CSU tegen nieuwe bevoegdheden voor EU

door | 7 november 2013

De secretaris-generaal van de Christelijk Sociale Unie (CSU) heeft zich tegenover het Duitse blad Die Zeit principieel tegen nieuwe bevoegdheden voor de Europese Unie uitgesproken: “We willen geen Europese centrale staat”, aldus Alexander Dobrindt.

Secretaris-generaal van de CSU Alexander Dobrindt: "We willen geen Europese centrale staat."

Secretaris-generaal van de CSU Alexander Dobrindt: “We willen geen Europese centrale staat.”

De Beierse zusterpartij van Bondskanselier Angela Merkels CDU onderhandelt momenteel als kleinste partner met CDU en SPD over de vorming van een regeringscoalitie. Woordvoerders van CDU en SPD wezen er in reactie op dat de drie partijen het in grote lijnen wel eens zijn over de Europese integratie, maar dat op het moment onder meer nog gesproken wordt over de regulering van de financiële markten. CDU en SPD zien daar een belangrijke rol voor EU-instellingen weggelegd.

De uitspraken van Dobrindt passen in een lange traditie van CSU-politici die zich terughoudend opstellen ten aanzien van Europese integratie en sowieso waarde hechten aan decentralisme. De uitspraken lijken echter vooral voor de eigen achterban bestemd. De wat conservatievere zuster van de CDU kent vanouds een niet geringe eurokritische minderheid. Daarnaast zijn in de laatste jaren in Beieren de Freie Wähler opgekomen, die zich recentelijk ook een enigszins eurokritische koers hebben aangemeten. En in de landelijke peilingen doet de Alternative für Deutschland het goed, waar de partij bij de Bondsdagverkiezingen nog bleef steken op 4,7% van de stemmen, komt ze in de peilingen inmiddels boven de 5 procent uit.

Uit opinieonderzoek bleek onlangs dat een meerderheid van de Duitse kiezers de EU op een aantal punten af zou willen slanken.