De Beierse regering heeft vorige week tot de heroprichting van de in 1998 opgeheven Beierse grenspolitie besloten.
Ter coördinatie zal deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann een nieuwe centrale inrichten in Passau, die op 1 juli – dus nog voor de verkiezingen voor de Beierse landdag in oktober – in gebruik genomen moet worden.
De nieuwe eenheid moet 1.000 agenten sterk worden en over 160 voertuigen beschikken. Bovendien wordt de politiedienst uitgerust met smartphones en draagbare computers (convertibles), mobiele apparaten voor het controleren van reisdocumenten en vingerafdrukscanners, alsmede draagbare nachtzicht en warmtebeeldtechniek en drones. De centrale in Passau zal de eenheden aansturen en coördineren met de Landespolizei en de douane.
Daarnaast komen ook de reeds bestaande opsporingsgroepen van de politie langs de federale grens met Oostenrijk en Tsjechië ter beschikking te staan aan de centrale in Passau. Dat betreft momenteel circa 500 agenten, die nu reeds opsporings- en grensgerelateerde werkzaamheden verrichten. Met deze maatregelen moet vanuit Passau de gehele grensbewaking van Beieren aangestuurd worden.
Hoofdtaken van de grenspolitie zullen de bestrijding van illegale grensoverschrijdingen, mensensmokkelaars en grensoverschrijdende criminaliteit zijn. Verder kan de grenspolitie ook direct aan grens taken als paspoortcontrole vervullen. Het tussen het federale Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Beierse deelstaatregering gesloten akkoord over de grenspolitie in Beieren van 16 juli 1975 moet dienovereenkomstig aangepast worden. Daarin zijn – zij het weinig concreet – de verantwoordelijkheden van de federale politie en de grenspolitie vastgelegd.
De Beierse premier Markus Söder houdt “grenscontroles op een redelijke manier op den duur voor noodzakelijk” en wil met deze stap “spijkers met koppen slaan”. Hij is ervan overtuigd dat de nieuwe Beierse grenspolitie een “heel grote bijdrage” zal leveren om “de veiligheid in de Beierse grensstreek te verbeteren”. Weliswaar zal de eerste verantwoordelijkheid voor de grenzen nog altijd bij de federale politie liggen, maar “een centimeter daarachter zijn wij met onze grenspolitie”, aldus de deelstaatpremier verder.
Als enige Duitse deelstaat beschikte Beieren al vanaf 1946 tot 1998 over een eigen grenspolitie. Deze vormde naast de Landespolizei en oproerpolitie de derde zuil van de Beierse politie en was voor de beveiliging van de federale grenzen in Beieren verantwoordelijk. Door de toetreding van Oostenrijk tot de EU en het Akkoord van Schengen veranderde de situatie aan de Beiers-Oostenrijkse grens fundamenteel, zodat de grenscontroles hier trapsgewijs opgeheven werden. Na 31 maart 1998 hield de Beierse grenspolitie op te bestaan.