Babyboom: Polen beleeft geboortegolf

door | 21 maart 2017

Polen beleeft momenteel een geboortegolf, tegen het einde van 2017 zullen naar schatting 400.000 kinderen geboren zijn. Dat meldt de zakenkrant Dziennik Gazeta Prawna.

Volgens het dagblad is het aantal geboorten gestaag toegenomen sinds oktober 2016 en heeft het geboortecijfer in januari het hoogste niveau sinds zeven jaar bereikt.

Het dagblad ziet verschillende redenen voor de geboortegolf. De belangrijkste is misschien wel gelegen in het ‘500+’-programma van de huidige, conservatieve regering, dat alle gezinnen met twee of meer kinderen 500 Poolse guldens (zo’n 115 euro) per maand per kind uitkeert.

Dat de vorige regering het ouderschapsverlof verlengd heeft, kan volgens de krant ook een rol spelen. Het lage geboortecijfer en het grote aantal Polen dat naar andere EU-lidstaten vertrok om daar te werken, maakten dat zelfs de liberalen zich genoodzaakt zagen aandacht te geven aan gezinsbeleid. Verder wijst DGP op de gunstige Poolse arbeidsmarkt.

Hoewel het geboortecijfer hiermee een duidelijke sprong maakt, verkeert het nog altijd onder de vervangingsgraad. Sinds eind jaren negentig vergrijst en krimpt de Poolse bevolking.