Volgens recente peilingen kan de eurosceptische en immigratie-kritische partij Alternative für Deutschland (AfD) er op rekenen in maart zetels in de landdagen van Baden-Württemberg, Saksen-Anhalt en Rijnland-Palts te veroveren.
In Rijnland-Palts en Baden-Württemberg, in het zuidwesten van Duitsland, komt de AfD volgens Infratest Dimap op respectievelijk 8 en 10 procent, in Saksen-Anhalt volgens Forschungsgruppe Wahlen op 15 procent.
[contextly_sidebar id=”EFl1ALAk3jM1TzdvUdEvTNIePoniIB4i”]Het boulevardblad Bild bericht daarbij nog over een peiling in Baden-Württemberg in opdracht van de CDU, volgens welke de AfD daar zelfs op 15 procent van de stemmen zou komen. De campagneleider van de CDU in Baden-Württemberg spreekt het bericht van Bild echter tegen, hij zegt van geen peiling te weten.
Het lijkt er op dat de asielchaos de AfD weer wat wind in de zeilen heeft gegeven. De partij bleef bij de Bondsdagverkiezingen in 2013 met 4,7% nog net onder de kiesdrempel. De partij werd vervolgens geplaagd door lang voortwoekerende interne conflicten en richtingenstrijd, ook nadat een deel van de partij onder leiding van oud-voorzitter Bernd Lucke zich afsplitste.
De partij wist intussen echter wel door te dringen tot het Europees Parlement en verschillende deelstaatparlementen, namelijk die van Saksen, Brandenburg, Thüringen, Hamburg en Bremen. Daarbij waren de resultaten vooral in voormalige Oost-Duitse deelstaten goed, terwijl de AfD in West-Duitse deelstaten als Hamburg en Bremen dichter bij de kiesdrempel bleef. In Baden-Württemberg en Rijnland-Palts leken de kansen voor de AfD tot voor kort dan ook gering, maar de asielcrisis geeft de partij de wind in de zeilen.
Naast de verkiezingen die in maart in drie deelstaten plaats vinden, zijn er in september nog verkiezingen voor de landdag van Mecklenburg-Voorpommeren, aan de Oostzeekust, en in het linkse Berlijn. In deze deelstaten peilt de AfD nog rond de kiesdrempel.