De nationaal-conservatieve Republikeinse Partij van president Serzj Sarkisian heeft zondag de parlementsverkiezingen in Armenië gewonnen. Diverse liberale partijen keren niet terug in het parlement.
De regerende Republikeinse Partij kreeg zo’n 49 procent van de stemmen en werd gevolgd door een alliantie rond de partij Welvarend Armenië van zakenman Gagik Tsarukian met zo’n 27 procent van de stemmen. Dat betekent zo’n vijf procentpunten winst voor de Republikeinen en zo’n drie procentpunten verlies voor de alliantie van Tsarukian.
Beide grote partijen staan bekend als Rusland-vriendelijk en regeerden ook enige tijd samen. Nadat Welvarend Armenië uit de regering stapte, regeerde de Republikeinse Partij verder met de links-nationalistische Armeense Revolutionaire Federatie (‘Dashnak’) die met 6,58 procent van de stemmen haar positie licht wist te verbeteren. Premier Sarkisian heeft dus twee opties, namelijk om de huidige regeringscoalitie voort te zetten, of om te proberen opnieuw een regering met Tsarukian te vormen.
Daarnaast is een alliantie van nieuwe partijen er met 7,8 procent van de stemmen in geslaagd het parlement binnen te komen. Het gaat om een blok van drie nieuwe partijen die ontevreden zijn over de opstelling van de Armeense regering tegenover Azerbeidzjan en met name in de recent weer opgelaaide kwestie Nagorno Karabach, nationalisten en oud-strijders die een hardere lijn voorstaan.
Westers-georiënteerde en liberale oud-gedienden als Levon Ter-Petrosian – president van 1991 tot 1998 – hadden geprobeerd van de nationalistische onvrede te profiteren en deze in te kapselen. Dat is ze echter niet gelukt. Waar zijn partij de vorige keer nog net over de kiesdrempel kwam, is hij nu in alliantie met een socialistische partij tot minder dan twee procent van de stemmen gereduceerd.
In de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag gold een nieuw kiesstelsel. Eerder telde het parlement 131 zetels, waarvan er 41 door middel van een districtenstelsel gekozen werden, en 90 door middel van evenredige vertegenwoordiging op basis van landelijke lijsten. Nu is het aantal parlementsleden echter beperkt tot 101 en is men overgegaan naar een stelsel dat vergelijkbaar is met het Duitse.
De hervorming van het kiesstelsel is onderdeel van een breder pakket aan hervormingen, die in 2015 in een referendum door de bevolking goed werden gekeurd. Zo is het de bedoeling dat Armenië na het aflopen van Sarkisians termijn als president volgend jaar overgaat van een presidentieel naar een parlementair systeem, dan wordt de positie van premier dus bepalender.