Amerikaans inreisverbod voor Hongaarse regeringsleden

door | 20 oktober 2014

De Verenigde Staten hebben een inreisverbod ingesteld voor verscheidene Hongaarse hooggeplaatste ambtenaren en regeringsleden, dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Hongarije, André Goodfriend, vrijdag op de Hongaarse televisie bevestigd. Als grond voor de maatregel wordt corruptie ‘of anderszins schaden van de Amerikaanse belangen’ aangevoerd.

In de Hongaarse media wordt inmiddels druk gespeculeerd om wie het zou kunnen gaan, want de lijst is niet bekend gemaakt. Zelfs de Hongaarse regering is alleen op de hoogte gebracht van het bestaan van de lijst, maar niet van wie er op staat. Minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft de Verenigde Staten opgeroepen openheid van zaken te geven en de beschuldigingen van corruptie met bewijzen te staven: “Anders laden de Verenigde Staten de verdenking op zich slechts druk uit te willen oefenen inzake bepaalde kwesties.”

Szijjarto had zich eerder in een interview met de Financial Times kritisch geuit over de doelmatigheid van de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland, die schaden volgens de minister vooral de Europese economieën, die van Centraal-Europa voorop, terwijl ze geen noemenswaardig effect hebben gehad op het conflict in Oekraïne.