Albanië: Onenigheid in coalitie door oppositieboycot

door | 5 april 2017

Het rommelt in de regeringscoalitie van premier Edi Rama van Albanië. Zijn sociaaldemocratische PS regeert in coalitie met de kleinere centrumlinkse LSI. De belangrijkste oppositiepartij, de centrumrechtse PD boycot echter de parlementszittingen en dreigt zelf de parlementsverkiezingen, die in juni plaats moeten vinden, te boycotten.

De PD heeft er namelijk geen vertrouwen in dat Rama, een huisvriend van de beruchte filantroop George Soros en oud-bestuurslid van de Albanese afdeling van de Open Society Foundation, eerlijke verkiezingen laat houden. De PD heeft nog geen kieslijst ingediend en de termijn daarvoor verloopt op 8 april. De PD en enkele kleinere partijen willen de regering ertoe brengen plaats te maken voor een zakenkabinet dat toeziet op de organisatie van de verkiezingen. Maar Rama lijkt niet van zins hieraan tegemoet te komen. Dit kan ertoe leiden dat de PD straks niet aan de verkiezingen deelneemt met een overduidelijk scheef getrokken samenstelling van het parlement als gevolg.

Inmiddels heeft echter ook de LSI, coalitiepartner van Rama’s PS, hem opgeroepen om tegemoet te komen aan de eisen van de oppositie. Ook houdt de LSI, die voor 2013 in coalitie met de PD regeerde, vooralsnog de boot af over voortzetting van de regeringscoalitie met de PS. “Als het leiderschap van de PS niet bereid is tegemoet te komen aan de eisen van de oppositie voor eerlijke en vrije verkiezingen, zodat die deel kan nemen aan de verkiezingen, dan kan de LSI geen deel nemen aan zo’n coalitie [met de PS, red.], want dat zou een farce zijn”, aldus LSI-voorzitter Ilir Meta.

De PD houdt al sinds februari een permanent protest voor het parlementsgebouw. De rechtse oppositie beschuldigd premier Rama en de zijnen van grootschalige corruptie, onder andere met fondsen van de Europese Unie, en van betrokkenheid bij drugshandel, zaken waarop ook internationale organisaties als de OVSE gewezen hebben. Ook verwijt de oppositie Rama dat hij mensen in overheidsdienst heeft aangesteld die in het buitenland veroordeeld zijn in verband met mensenhandel, prostitutie, drugshandel en andere georganiseerde misdaad.

Albanië is lid van de NAVO sinds 2009 en heeft de status van kandidaat-EU-lid. De regering van premier Rama hoopt eind dit jaar de onderhandelingen over EU-lidmaatschap te openen. Onlangs vestigde premier Rama ook al de aandacht op zich door diverse etnisch-Albanese politieke partijen uit Macedonië bij elkaar te brengen rond een gezamenlijke agenda van vergaande eisen. Dit leidde tot een ernstige, nog altijd voortdurende politieke crisis in Macedonië, doordat de leider van de socialisten, Zoran Zaev toegaf aan alle eisen van de Albanese partijen, terwijl president Gjorge Ivanov de vorming van een regering op basis van deze agenda niet toestond om de grondwettelijke orde te beschermen.