Alain de Benoist: Front National is nog niet klaar om te regeren

door | 14 juni 2016

Hoewel Front National-leidster Marine Le Pen hoge ogen gooit in de peilingen voor de Franse presidentsverkiezingen in april en mei volgend jaar, denkt de nieuw-rechtse intellectueel Alain de Benoist niet dat ze er in zal slagen de presidentsverkiezingen te winnen of een meerderheid voor het Front National in de Nationale Vergadering te behalen.

Volgens De Benoist is dat ook niet in het belang van Le Pen. “Het Front National is er evident niet klaar voor om macht uit te oefenen.”

Volgens De Benoist is het waarschijnlijk maar niet zeker, dat Marine Le Pen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen haalt. Als ze doorgaat naar de tweede ronde, zou dat een test zijn voor de potentie van het Front National om kiezers aan te trekken. In dat geval is het belangrijk om te weten wie de opponent van Le Pen zal zijn, daarom is het nog te vroeg om daar veel over te kunnen zeggen, aldus De Benoist. “Als het een kandidaat van links is, zal ze het voordeel hebben als de enige oppositiekracht daartegen voor te komen. Als het een kandidaat van rechts is, zal ze genoodzaakt zijn taal te benadrukken die ook kiezers van links voor haar kan winnen.”

In recente peilingen haalt Marine Le Pen 25 à 28 procent van de stemmen, waarmee ze de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zou kunnen winnen. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zou ze het dan op moeten nemen tegen een kandidaat van de centrumrechtse partij Les Républicains (voorheen UMP). Zowel Les Républicains als de regerende Parti Socialiste moeten echter hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen nog selecteren. In 2012 behaalde Marine Le Pen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen een kleine achttien procent van de stemmen en legde Nicolas Sarkozy het in de tweede ronde af tegen François Hollande.

De zittende president François Hollande komt in de peilingen nu echter niet verder dan een schamele 15 procent. Alternatief voor de PS zijn onder andere de ministers van Economische Zaken  en Industriële Vernieuwing Emmanuel Macron en Arnaud Montebourg.

Sarkozy wil intussen graag zijn comeback maken. Het is echter niet zeker dat hij de kandidaat van Les Républicains wordt, oud-premier en burgemeester van Bordeaux Allain Juppé is ook een kansrijke kandidaat.

Volgens de peilingen zou Marine Le Pen het in de tweede ronde tegen iedere andere kandidaat afleggen en op zijn best 43 procent van de stemmen behalen. De campagne moet echter nog beginnen.