Afwijzing EU-lidmaatschap onder Noren neemt toe

door | 2 september 2014

De steun onder de Noorse bevolking voor eventuele toetreding van Noorwegen tot de Europese Unie brokkelt af. De Noorse bevolking heeft toetreding tot de EU twee maal met een krappe meerderheid afgewezen, voor het laatst in 1992, maar opinieonderzoek wijst uit dat inmiddels een grotere meerderheid tegen EU-lidmaatschap is.

Volgens het onderzoek van Sentio Research is meer dan zeventig procent van de Noren tegen toetreding tot de EU, terwijl slechts 18 procent aangeeft in een referendum over toetreding ja te zullen stemmen.

De uitslag van het opinieonderzoek is een tegenslag voor de centrumrechtse regeringspartij Høyre (Rechts), die de grootste voorstander van EU-lidmaatschap in de Noorse politiek is. Noorwegen is lid van de Europese Vrijhandels-Associatie (EVA/EFTA) en maakt deel uit van de Europese Economische Ruimte. Zodoende heeft het land toegang tot de gemeenschappelijke markt, maar moet ze ook bepaalde regelgeving doorvoeren. Onder de vorige regering waren er hieromtrent wat strubbelingen met de EU en EU-lidstaat Denemarken. Noorwegen had namelijk importheffingen op bepaalde producten ingevoerd om haar landbouwsector te beschermen. Dit wekte de wrevel van Deense politici. De huidige Noorse minister voor EU-zaken Vidar Helgesen koerst op verdere toenadering tot de EU, maar zoals het onderzoek laat zien ontbreekt het daarvoor aan steun onder de bevolking.

 

Zelfs van de kiezers van Høyre zelf is inmiddels een meerderheid tegen toetreding tot de EU; slechts een derde van hen zou in een referendum voor stemmen. Voormalig socialistisch politicus en leider van de campagne ‘Nee tegen de EU’ Henning Olausson stelde tegenover Noorse media dat Høyre dit signaal van kiezers “die niet aan de EU ondergeschikt gemaakt willen worden” serieus moet nemen.

Noorwegen heeft zich aangesloten bij de EU-sancties tegen Rusland en moet als gevolg daarvan een terugloop in de export naar Rusland op de koop toenemen.