AfD vraagt OVSE om verkiezingswaarnemers

door | 3 mei 2017

De nationaal-conservatieve Alternative für Deutschland heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gevraagd verkiezingswaarnemers te sturen naar de verkiezingen voor de Duitse Bondsdag komend najaar.

“We hebben aanleiding tot zorg, dat ons deelname aan de verkiezingscampagne niet op volledig eerlijke wijze gegarandeerd wordt”, schrijven de co-partijvoortziiters Jörg Meuthen en Frauke Petry.

De partij beklaagt zich er in de brief aan de OVSE over dat vertegenwoordigers van de zogenaamde ‘civil society’ haar leden hinderen bij de uitoefening van hun democratische grondrechten. “Veel van onze functionarissen en leden hebben gewelddadige aanvallen moeten incasseren, zowel tegen hun persoon gericht als ook op huizen en auto’s”, aldus Meuthen en Petry. Ook niet-partijleden, zoals horeca-ondernemers die de partij ruimtes verhuren hebben met represailles te maken.

Gewelddadige aanvallen op onze verkiezingskramen in voetgangersgebieden zijn voor ons aan de orde van de dag.

Nog afgelopen donderdag sloegen extreemlinkse militanten in Stuttgart een gemeenteraadslid van de AfD met een eind hout het ziekenhuis in, toen deze op weg was naar een campagneactiviteit. Diverse extreemlinkse groeperingen, maar ook de jongerenorganisaties van de SPD en de Groenen, alsmede de vakbond Verdi hadden tot een demonstratie tegen de AfD-manifestatie opgeroepen.