Naarmate de problemen met de grote aantallen immigranten die Duitse steden te verwerken krijgen toenemen, neemt de steun voor bondskanselier Merkel af en is steeds vaker openlijke en niet mis te verstane kritiek op het regeringsbeleid hoorbaar, ook van politici van haar eigen CDU. De AfD kon door de asielchaos op toenemende steun in de peilingen rekenen. Onbezonnen uitspraken van partijleider Frauke Petry en europarlementariër Beatrix von Storch leidden dan ook tot een groot offensief tegen de immigratie-kritische eurosceptici waarbij alles uit de kast getrokken wordt.
Het maakte geen verschil dat Petry in haar interview met het dagblad Mannheimer Morgen herhaaldelijk benadrukte dat alles gedaan moest worden om te voorkomen dat het zover komt. De partijleider noemde het gebruik van wapens als uiterste middel en daarmee was de jacht geopend. Von Storch bedoelde min of meer hetzelfde en was zo onverstandig een uitspraak in verband met kinderen te doen. Achteraf kwamen de beide AfD-prominenten deels op het uitspraken terug, maar de schade was aangericht.
Voor de gevestigde partijen was het gefundenes Fressen, hoewel Petry en Von Storch spraken over de bestaande wettelijke situatie, stelde CDU-politicus Armin Laschet dat de AfD zich op ongrondwettelijk terrein begaf. SPD-leider Sigmar Gabriël wil dat de partij door de binnenlandse veiligheidsdienst ‘Verfassungsschutz’ in de gaten wordt gehouden. Ook de term extreem-rechts valt weer in verband met de eurosceptici. Het zouden vijanden van de democratie zijn waarop fatsoenlijke burgers niet kunnen stemmen, zo spraken diverse media in qua toonzetting vergelijkbare commentaren.
Het gaat er in de mediacampagne tegen de AfD veel harder aan toe dan in Duitse verkiezingscampagnes tussen de partijen gebruikelijk is. Men lijkt uit op het totaal uitschakelen van de AfD en men deinst voor geen middel terug. Dit valt alleen te begrijpen tegen de achtergrond van de aanstaande verkiezingen voor enkele deelstaatparlementen (landdagen). Zo dreigt voor de sociaaldemocraten het debacle dat ze in Saksen-Anhalt en misschien zelfs in Baden-Württemberg minder stemmen halen dan de AfD.
Zwaarder weegt nog de vrees voor de komende zomer, wanneer de immigratiestromen weer aan zullen zwellen. Het is alleszins denkbaar dat het zover komt dat Duitsland in 2016 nog meer immigranten op krijgt te vangen dan in 2015. De gevestigde partijen maken zich terecht zorgen over de politieke (electorale) gevolgen van een dergelijke migratievloed.
Binnen de regering pleit CSU-leider Horst Seehofer wel voor meer maatregelen om de migratiestroom aan te pakken, maar de SPD is daarin een zeer onwillige partner. Van de EU-top van 18 en 19 februari valt gezien het gebrek aan concrete plannen van premier Rutte en het Nederlandse voorzitterschap ook weinig te verwachten.
Dat er dan een paar AfD-politici ondoordachte uitspraken doen, komt voor het politieke establishment als geroepen. Men doet weliswaar weinig aan het probleem zelf, de gelegenheid om de electorale uitlaatklep voor de vervreemde burger uit te schakelen grijpt men met beide handen aan.