AfD laat CDU achter zich in Mecklenburg-Voor-Pommeren

door | 5 september 2016

De nationaal-conservatieve partij Alternative für Deutschland heeft in de verkiezingen voor de landdag van Mecklenburg-Voor-Pommeren met 20,8 procent van de stemmen de CDU achter zich gelaten.

De partij van bondskanselier Angela Merkel – zelf uit Mecklenburg-Voor-Pommeren afkomstig, die ook in de noordoostelijke deelstaat samen met de SPD regeerde, viel terug van 23 naar 19 procent van de stemmen. De SPD verloor ten opzichte van 2011 zo’n vijf procentpunten, maar de sociaaldemocraten bleven met 30,6 procent wel de grootste partij.

Verlies was er ook voor de Groenen, die door een terugval van zo’n vier procentpunten in de kiezersgunst onder de kiesdrempel vielen. De socialistische partij Die Linke viel zo’n vijf procentpunten terug naar 13,2 procent.

Daarmee kan de SPD in theorie zowel voor een coalitie met de CDU als met Die Linke opteren. Voortzetting van de bestaande coalitie van SPD en CDU  ligt echter voor de hand.

Voor de AfD is het uiteraard een goed resultaat. Na de verkiezingen in Saksen-Anhalt in maart jongstleden, waarbij de AfD met 24,3 procent van de stemmen achter de CDU eindigde, is dit nu de tweede maal dat de AfD de op een na grootste partij wordt. De nationaal-conservatieven zijn hiermee inmiddels in negen van de zestien deelstaatparlementen vertegenwoordigd.

Landelijk staat de AfD er ook relatief goed voor in de peilingen, met scores van tien à vijftien procent strijden de nationaal-conservatieven met de Groenen om de derde plaats. In 2013 bleef de AfD met 4,7% nog net onder de kiesdrempel voor de bondsdag.

Mogelijk geeft het goede resultaat voor de AfD in het noordoosten de partij ook in Berlijn een extra boost, 18 september aanstaande wordt er daar gestemd. De hoofdstad geldt als een links bolwerk, maar ook daar peilt de AfD inmiddels tegen de vijftien procent.

In 2017 wordt er in drie deelstaten gestemd voor de landdagen, in het Saarland, in Sleeswijk-Holstein, maar bovenal in Noord-Rijnland-Westfalen – met een kleine achttien miljoen inwoners de bevolkingsrijkste deelstaat van Duitsland. Uiterlijk op 22 oktober 2017 vinden er dan opnieuw verkiezingen voor de Bondsdag plaats.