Europees Parlement: Marcus Pretzell (AfD) sluit zich bij fractie Le Pen aan

door | 2 mei 2016

Marcus Pretzell, europarlementariër voor de AfD, die onlangs uit de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) werd gezet, zal zich aansluiten bij de nationalistische ENF-fractie onder leiding van Marine Le Pen (Front National) en Marcel de Graaf (PVV). Dat kondigde Pretzell aan op het partijcongres afgelopen zaterdag in Stuttgart.

Marcus Pretzell is een van de twee resterende vertegenwoordigers van de eurosceptische AfD in het Europees Parlement. Eerder sloot Beatrix von Storch, de andere AfD-afgevaardigde in het Europees Parlement, zich aan bij de eurosceptische EFDD-fractie, die geleid wordt door Nigel Farage, voorman van de UK Independence Party. Pretzell schetste op het congres het ideaalbeeld van een grote fractie die alle eurosceptische partijen verenigt. Intussen zitten de twee vertegenwoordigers van de AfD nu in verschillende fracties.

Pretzell wordt met zijn aansluiting bij de ENF-fractie, fractiegenoot van de afgevaardigden van de Oostenrijkse FPÖ. Hij organiseerde eerder al een congres in Düsseldorf waar ook FPÖ-leider Heinz-Christian Strache sprak. Dit was een van de zaken die door de ECR-fractie als aanleiding werd aangegrepen om de AfD-leden uit de fractie te zetten. Diverse ECR-leden wilden echter om uiteenlopende redenen al langer van de AfD af.

Prominente spreker op het partijcongres van de AfD was de Tsjechische oud-president Vaclav Klaus. Klaus bemoedigde de circa 2.000 aanwezigen om zich te verzetten tegen de “ontdemocratisering” van Duitsland. Hij stelde verder dat de partij aan de huidige koers vast moet houden, “Jullie belangrijkste critici zul je toch niet overtuigen.”

De ontdemocratisering door de EU en de eurocrisis vormt een bedreiging voor de burgerlijke vrijheden, aldus de Tsjechische oud-president. De heersende politieke correctheid noemde hij een bedreiging voor “onze tradities en waarden” en de AfD “hoop voor Duitsland en voor ons allemaal”.