AfD kan CDU van tweede plaats stoten in landdag Mecklenburg-Voor-Pommeren

door | 26 augustus 2016

De Alternative für Deutschland kan in de verkiezingen voor de landdag van Mecklenburg-Voor-Pommeren, die op zondag 4 september plaats vinden, de CDU van de tweede plaats stoten, zo bericht de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volgens de peiling zou de SPD 27% van de stemmen en halen en daarmee ondanks fors verlies de grootste blijven. De sociaaldemocraten haalden in 2011 nog 35,6% van de stemmen in de deelstaat in het noordoosten van Duitsland.

De CDU zou volgens de peiling slechts één procentpunt verliezen ten opzichte van 2011 en op 22% van de stemmen komen. De CDU voelt echter de hete adem van de AfD, die volgens de peiling op 21% van de stemmen zou komen. De FAZ acht de kans aanwezig dat de AfD de CDU zelfs inhaalt. Bij eerdere verkiezingen is immers gebleken dat de AfD het dikwijls nog iets beter deed dan in de peilingen.

Voor de socialistische partij Die Linke dreigt er ook fors verlies, die zou van 18,4 in 2011 terugvallen naar 14 procent. De Groenen die in 2011 met 8,7 % voor het eerst in de Landdag kwamen, moeten nu rekenen met een score op de rand van de kiesdrempel van vijf procent. De liberale FDP en de nationalistische NPD zouden volgens de peiling met ieder 3% buiten de drempel niet halen.

Tijdens de campagne werden veel verkiezingsposters van de AfD vernield. Ook poogde een burgemeester te voorkomen dat AfD-leider Frauke Petry in zijn stad kwam spreken.

Op respectievelijk 11 en 18 september vinden er nog lokale verkiezingen plaats in Nedersaksen, in het noordwesten van Duitsland, en regionale verkiezingen in Berlijn. In Berlijn komt de AfD volgens de meest recente peiling op 15 procent, wat geen geringe prestatie is in een links bolwerk.

Ondertussen wijzen recente landelijke peilingen van zowel INSA als Infratest/Dimap erop, dat de AfD Duitsland-breed met 13 of 14 procent de Groenen in zou halen om de op twee na grootste partij te worden. De verkiezingen voor de Bondsdag moeten in de herfst van 2017 plaats vinden. In de Bondsdagverkiezingen van 2013 bleef de pas opgerichte AfD met 4,7 % nog vlak onder de kiesdrempel.