Aanstormend premier Tsjechië: toetreding tot euro brengt ons niets goeds

door | 2 juni 2017

Tsjechië moet niet toetreden tot de Euro. Dat zegt de voormalige minister van Financiën Andrej Babis. De multimiljardair Babis is lijsttrekker van ANO, een centrumpartij die momenteel regeert met de sociaaldemocraten en christendemocraten.

In de peilingen streeft ANO de sociaaldemocraten inmiddels voorbij, zodat het goed denkbaar is dat Babis de volgende premier van Tsjechië wordt. Onder het Verdrag van Lissabon is Tsjechië verplicht op enig moment de Euro in te voeren. Toetreding tot de Eurozone zou Tsjechië volgens de oud-minister van Financiën echt opzadelen met buitenlandse schulden en de macht over haar monetaire beleid ontnemen.

De eurozone was een economisch project dat politiek is geworden. En ik wil niet dat we garant moeten staan voor Griekse schulden en Italiaanse banken. Ik wil niet dat we deel worden van dit systeem, want het zal ons niets goeds brengen.

Eerder dit jaar werd Babis door premier Bohuslav Sobotka gedwongen af te treden na beschuldigingen van belastingontduiking. Babis ontkent de beschuldigingen en vermoedt dat ze vooral ingegeven zijn door het feit dat zijn ANO-partij het met 33 procent veel beter doet in de peilingen dat Sobotka’s sociaaldemocraten met 14 procent.

Sobotka had recent in EU-verband aangekondigd in een volgende regeertermijn concrete stappen te willen zetten richting toetreding tot de Euro. Doordat Babis, die de kwestie eerder in het midden had gelaten er nu duidelijk stelling over betrekt, wordt het ook een belangrijk onderwerp in de verkiezingscampagne.

Saillant detail is dat ANO lid is van de pan-Europese ALDE-partij, die gedomineerd wordt door eurofielen als Guy Verhofstadt.