Sampo Terho, een van de twee belangrijkste kanshebbers om Timo Soini op te volgen als partijleider van de Ware Finnen, wil zich hard maken voor een referendum over het Finse lidmaatschap van de Europese Unie.
Terho, die sinds 2015 in het Finse parlement zit en daarvoor sinds 2011 lid was van het Europees Parlement, is een belangrijke kanshebber om leider van de nationaal-conservatieve Ware Finnen te worden. Zijn voornaamste concurrent is europarlementariër Jussi Halla-aho. In juni kiezen de Ware Finnen een nieuwe partijleider, nadat Timo Soini eerder deze maand aankondigde af te treden als partijleider.
Euroscepsis
Soini leidde de partij al sinds 1997. In 2011 behaalden de Ware Finnen met 19% van de stemmen een opmerkelijk resultaat. In 2015 viel de partij terug naar 17,6%, maar werd ze, mede door het verlies voor de liberalen en de sociaaldemocraten, wel de op een na grootste partij. Sindsdien nemen de Ware Finnen voor het eerst deel aan een regering met de ‘Centrum’-partij en de liberale Nationale Coalitie Partij.
Sinds de regeringsdeelname neemt de populariteit van de Ware Finnen echter steeds verder af, tot onder de tien procent, zodat ze bij verkiezingen door vier of misschien wel vijf partijen voorbij gestreefd zou worden. De partij kon vanaf 2011 zo’n hoge vlucht maken in populariteit door haar kritiek op bijvoorbeeld de ‘euroreddingsmechanismen’ en in het algemeen door haar euroscepsis. Op dit punt heeft de partij echter in moeten binden om aan de regering deel te kunnen nemen. Zo wilden de Ware Finnen eigenlijk een referendum over de euro, maar voor de coalitiepartners was dat een breekpunt. Veel van de nieuwe kiezers van de Ware Finnen hadden echter juist vanwege hun euroscepsis de stap naar de Ware Finnen gemaakt.
Immigratie
De keuze voor een nieuwe partijleider is dan ook mede bepalend voor de aanpak die Ware Finnen zullen kiezen om zich terug te vechten in de gunst van de kiezers. De twee beste kanshebbers om Soini op te volgen, Sampo Terho en Jussi Halla-aho verschillen daarbij niet zozeer in hun opvattingen als wel in hun stijl. Waar Halla-aho bekend staat als een houwdegen die met controversiële uitspraken de aandacht op zich weet te vestigen, staat Terho bekend als een no nonsense-politicus met een zakelijke stijl.
Halla-aho heet de informele leider van de rechtervleugel van de partij te zijn, die teleurgesteld is over de geringe gevolgen die de regeringsdeelname van de partij heeft gehad voor het immigratiebeleid. Die onvrede zou in zijn voordeel kunnen werken, maar het feit dat Halla-aho zich vooral op dit dossier profileert, maakt ook dat hij nodig moet laten zien dat hij nog meer pijlen op zijn boog heeft. Verder kan zijn imago van ongeleid projectiel tegen hem werken.
Terho probeerde recent Halla-aho op zijn eigen terrein wat wind uit de zeilen te nemen. Door te stellen dat er een referendum over het Finse lidmaatschap van de Europese Unie moet komen, precies vanwege de immigratie:
We willen geen herhaling van de ongecontroleerde immigratie van 2015. Maar er is niet veel dat we zelf kunnen doen als EU-lid. Buiten de EU zouden we meer ruimte hebben om te beslissen over immigratie.