Aanhangers ‘Franse Lente’ doen mee aan verkiezingen Europees Parlement

door | 9 januari 2014

Diverse Franse katholieken hebben elkaar gevonden in een initiatief om met een lijst onder de naam ‘Force Vie’ deel te nemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Kandidaten zijn onder andere oud-voorzitster van de Christendemocratische Partij (PCD) en voormalig presidentskandidate Christine Boutin, voorzitter van de Federatie van Katholieke Gezinsorganisaties in Europa (FAFCE) Antoine Renard en voormalig europarlementariër voor het Front National Jean-Claude Martinez.

Het idee om aan de verkiezingen voor het Europees Parlement mee te doen, komt mede voort uit de massale manifestaties tegen de invoering van het homohuwelijk, bekend als Manifs pour tous, die onder andere veel christenen op de been hebben gebracht. Het wordt dan ook mede ondersteund door diverse figuren uit andere organisaties, zoals Beatrice Bourges, voorzitster van de ‘Printemps français’ (Franse Lente), een organisatie die een belangrijke rol speelde in de massale manifestaties, en Patrick Louis, oud-europarlementariër en secretaris-generaal van de conservatieve Mouvement pour la France (MPF).

 

Christine Boutin te midden van enkele burgemeesters tijdens een demonstratie tegen de invoering van het homohuwelijk, de zogeheten 'manifs pour tous' (een speling op de naam van het wetsvoorstel 'marriage pour tous')

Christine Boutin te midden van enkele burgemeesters tijdens een demonstratie tegen de invoering van het homohuwelijk, de zogeheten ‘manifs pour tous’ (een speling op de naam van het wetsvoorstel ‘marriage pour tous’)

Als het Force Vie lukt om in het Europees Parlement gekozen te worden, wil men zich vooral profileren op kwesties als de bescherming van het ongeboren leven, de genderideologie en wat dies meer zij. Daartoe wil men samenwerking zoeken met geestverwanten uit andere lidstaten van de EU.

Hoe groot de kansen voor de lijst zijn is op dit moment moeilijk in te schatten, maar het zou niet voor het eerst zijn dat een kleine partij voor een verrassing zorgt in de Europarlementsverkiezingen in Frankrijk. Te denken valt aan het succes van de eurosceptische gaullisten en conservatieven onder leiding van Charles Pasqua en Philippe de Villiers en de plattelandspartij ‘Chasse, Pêche, Nature, Traditions’ van Jean Saint-Josse in de jaren negentig