Het Griekse parlement zal het Transatlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie nooit ratificeren, dat zegt een vooraanstaand politicus van de socialistische regeringspartij SYRIZA tegenover de Griekse pers.
Giorgos Katrougalos, voorheen een invloedrijk europarlementariër voor SYRIZA en inmiddels staatssecretaris voor bestuurlijke hervorming, heeft in een interview gezegd dat de nieuwe Griekse regering zo nodig haar veto zal gebruiken om TTIP tegen te houden, ten minste in de huidige vorm.
“Ik kan u verzekeren dat een door SYRIZA gedomineerd parlement nooit deze deal [TTIP] zal ratificeren. Daarmee zullen we niet alleen de Grieken maar alle Europese volkeren een dienst bewijzen.”
SYRIZA heeft weliswaar geen meerderheid in het Griekse parlement, maar de nationaal-conservatieve Onafhankelijke Grieken (ANEL) waarmee zij een regering hebben gevormd denken er net zo over.
Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!
Als TTIP eenmaal is uitonderhandeld, moet het in de Europese Raad unaniem goedgekeurd worden, dat betekent dat 1 van de 28 regeringen van de lidstaten genoeg is om het akkoord tegen te houden. Zelfs als het in de Raad toch aangenomen zou worden, dan moeten de parlementen van de lidstaten het nog ratificeren en zou het Griekse parlement het dus nog af kunnen keuren.
De oud-europarlementariër verwacht dat het akkoord zonder moeite door het Europees Parlement komt. Sommigen hebben volgens Katrougalos moeite met de ISDS-clausule, maar accepteren wel de algemene logica van het akkoord. Een logica die niet zozeer draait om het reduceren van invoerheffingen als wel om het terugschroeven van regulering. De Griekse regeringspartijen verwachten dat vooral grote multinationals en zeker financiële instellingen hiervan zullen profiteren omdat regels naar het Amerikaanse niveau teruggeschroefd zullen worden.
“Het zou een akkoord moeten zijn dat de reële economie een impuls geeft”, aldus Marina Chrysoveloni van de Onafhankelijke Grieken, “maar het wordt vooral gesteund door internationale banken en lobby’s. Eenvoudig gezegd zal het speculatieve kapitaal nog meer bewegingsvrijheid krijgen [..] in een gigantische gemeenschappelijke markt van 800 miljoen mensen.”