De Commissie Machielse heeft het doen en laten van onze justitie in de zaak Poch onderzocht en beoordeeld en komt in een rapport van 160 pagina’s tot opmerkelijke conclusies. Ze wast de handen van de Nederlandse justitie in onschuld en spreekt ook Pochs aangevers (zijn collega’s die aanwezig waren bij dat dronkenmansdiner op Bali) vrij van enige blaam (Leidsch Dagblad 2 februari 2021).
De Nederlandse justitie – die voluit meewerkte met het list&bedrog opzetje waarmee Poch (op zijn laatste werkdag naar Spanje gelokt voor een ‘afscheidsverrassing’) in handen werd gespeeld van de Spaanse justitie, die Poch zou uitleveren aan Argentinië – die Nederlandse justitie dus, deed, meent de Commissie Machielse, enkel wat van haar verwacht mocht worden. Dat Poch daardoor met acht jaar gevangenisvoorarrest zijn straf al binnenkreeg voordat de Argentijnse rechter besloot dat tegen hem toch echt niets bewezen kon worden en dat ‘er termen zijn een onderzoek in te stellen wegens het geven van een valse getuigenis’ door Pochs Nederlandse aangevers? Ach nou ja, niet de gewenste afloop, de zaken lopen niet altijd zoals ze zouden moeten lopen, nietwaar?
Professor Machielse; onthoud die naam voor als er nog eens een witwasrapport nodig is.
De Nederlandse officier van justitie had, toen bij het overleg met zijn Argentijnse ambtsgenoot bleek dat van die kant niets substantieels kon worden overlegd, natuurlijk nooit mogen meewerken aan een uitlevering, laat staan het initiëren daarvan. In z’n algemeenheid: Nederland hoort grote zorgvuldigheid te betrachten bij het uitleveren van onderdanen aan landen met een dubieuze reputatie aangaande de gerechtelijke integriteit.