Nu verschenen: De muzikale vluchteling

door | 23 juni 2016

Geachte vrienden van de Blauwe Tijger,

VoorkantDMVVandaag is de nieuwe roman van Jef Rademakers verschenen. Het is de tweede roman in Rademakers’ reeks ‘Leopold Kirsch’.

De Standaard der Letteren was lovend over het eerste deel, Boulevard van de vrijheid dat in 2015 verscheen:

“Rademakers heeft dat goed gedaan […] de toon van dit ontroerende relaas klopt wonderwel. De personages zijn neergezet met mededogen en een groot talent voor Sein-lassen, zoals je dat zegt op zijn Duits: tegelijk ze-laten-zijn-wie-ze-zijn als ze-in-het-leven-roepen.
Kortom, dit is een origineel coming-of-age-verhaal, met personages van wie je gelooft dat ze in jouw straat kunnen wonen; dat het echt gebeurd is, geeft het slot een extra schittering. Want wanneer las u nog eens een verhaal met een happy end? Zo eentje zonder haken of ogen, waar het universum een goede daad beloont, en je even denkt: de wereld klopt.” (recensie van 17 juni 2016)


 

De muzikale vluchteling is gesitueerd in een kleine stad in het zuiden van Duitsland. Het boek is net als het eerste deel gebaseerd op ware gebeurtenissen, die zich in de afgelopen 10 maanden hebben voltrokken.

Hoofdpersoon Hildegard Tischbein is 44. In het portiek van de supermarkt ziet zij een man die opmerkelijk slecht accordeon speelt. Wat volgt is een komisch én tragisch verhaal dat leest als een thriller.

Terwijl in haar kleine leven langzaam de rust verdwijnt, voltrekt zich in de Duitse samenleving een dramatische verandering. De muzikale vluchteling is een roman over hunkering en ondergang. Het verhaal is gebaseerd op feiten die zich zeer recent hebben afgespeeld.

prijs 17,50 BESTEL
formaat: 134 x 210 mm
148 pagina’s
paperback met flappen

Rademakers (1949) studeerde en doceerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Halverwege de jaren zeventig werd hij full time televisiemaker. Gedurende twee decennia was hij als bedenker, regisseur en producer betrokken bij meer dan 1000 programma’s.

In het begin van de jaren negentig besloot hij zijn succesvolle productiemaatschappij van de hand te doen. Sindsdien wijdt hij zich aan het verzamelen van romantische schilderijen. Zijn collectie trok ruim een half miljoen bezoekers in 15 grote Europese musea, waaronder de Hermitage in Sint-Petersburg. Zijn belangrijkste activiteit blijft evenwel het schrijven van gedichten en romans.

Eerder verschenen van Jef Rademakers:

De broek van Corry Brokken, kritieken 1975
Koude kermis, gedichten 1996
Vurige tongen, gedichten 1998
Verloren tijd, roman 1999
Een keurige jongen, roman 2000
Reiziger van lichte zeden, verhalen 2002
Drang, roman 2004
Julius’ tong, roman 2006
Jacob Abels. Schilder van de nacht, monografie 2009
Voorgoed voorbij, gedichten 2011
Boulevard van de Vrijheid, novelle 2015
Hoe Jezus de bolletjestrui veroverde, essay 2016