Het Verenigd Koninkrijk zal deze maand naar verwachting voor het eerst een directe gaslevering uit Rusland ontvangen, nadat vrees voor een tekort in de wintermaanden de prijzen opdreef. De gaslevering is controversieel, omdat de leverancier een Russisch gasproject is dat het voorwerp is van Amerikaanse sancties.
Nadat de Russische president Vladimir Poetin vorige week het LNG-project op het arctische schiereiland Jamal, dat omgerekend zo’n 22 miljard euro kostte, opende, is het Verenigd Koninkrijk een van de eerste afnemers. Een lading vloeibaar gas is momenteel op weg naar een import-terminal aan de zuidoost-kust van Engeland.
Poetin die bij de officiële opening van het project op de knop drukte om het vullen van de tanker te starten, noemde het LNG-project op Jamal “een uiterst belangrijk project dat de toekomst van Rusland en van zijn economie veiligstelt.”
De afgelopen dagen zijn de energieprijzen gestegen in het Verenigd Koninkrijk ten gevolge van de sluiting van een Noordzee-pijpleiding vanwege schade en een explosie in een verdeelstation in Oostenrijk. De Britse firma Ineos maakte maandag 11 december bekend dat haar 42-jaar oude Forties-pijpleiding twee weken gesloten moet worden, nadat een breuk was gevonden in een sectie in Schotland. De sluiting heeft het Verenigd Koninkrijk afgesneden van 12% van zijn aandeel van het Noordzee-gas.
Als de speciaal als ijsbreker aangepaste tanker ‘Christophe de Margerie’ later deze maand in Engeland aankomt, zal het de eerste keer zijn dat de Britten direct Russisch gas betrekken, in plaats van per pijpleiding via andere Europese landen.
Novatek, het Russische bedrijf dat het gas levert, is echter voorwerp van Amerikaanse sancties vanwege de aansluiting van de Krim bij de Russische Federatie in 2014. Er zijn echter geen directe Britse of EU-sancties ingesteld tegen de LNG-leverancier, alleen restricties ten aanzien van financiering. Novatek heeft dan ook een grote lening betrokken van een Chinese bank. Verder is de Franse firma Total een partner in het project op het Jamal-schiereiland.
Dat de Britten zich genoodzaakt zien direct Russisch gas te betrekken, plaatst de Britse regering in een gênante positie, gezien haar houding ten aanzien van de Russische regering inzake Oekraïne en premier Theresa Mays beschuldigingen van inmenging in Britse verkiezingen door de Russen. De Financial Times haalt een bron uit de omgeving van het Russische ministerie van Energie aan, die stelt dat de keuze van de Britten om de sancties te steunen en tegelijkertijd gas te betrekken uit Rusland “lijkt op iemand die zaagt aan de tak waarop hij zit”.
De Christophe de Margerie is momenteel onderweg voor de Noorse kust en komt naar verwachting op 28 december in Kent aan. De tanker is vernoemd naar de Fransman Christophe de Margerie, voormalig topman van Total, die in 2014 omkwam door een botsing van zijn vliegtuig met een sneeuwploeg waarvan de bestuurder dronken zou zijn geweest.