Martin Schulz stapt definitief over van Europese naar Duitse politiek

door | 24 november 2016

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz heeft vanmorgen bevestigd dat hij het Europees Parlement zal verlaten om volgend jaar kandidaat te staan voor de Duitse bondsdag.

Hoewel hij nog een termijn als voorzitter van het Europees Parlement leek te ambiëren, was in september al bekend geworden dat hij zich had verzekerd van een plaats in de volgende bondsdag. Schulz zal kandidaat zijn in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, waar hij ook vandaan komt. Dat is de grootste Duitse deelstaat qua bevolking.

Kandidaat-bondskanselier

Schulz’ naam wordt ook genoemd als mogelijke SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap. De sociaaldemocraten hebben echter weinig kans om de grootste partij te worden. De huidige partijleider Sigmar Gabriel is weinig populair, zodat een deel van het partijkader hem graag zou vervangen door Schulz.

Uit peilingen blijkt dat Duitse kiezers van alle SPD-politici zich eerder de minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier als bondskanselier kunnen voorstellen. Hij is dan ook de enige actieve SPD-politicus die een schijn van kans zou hebben tegen zittend bondskanselier Angela Merkel, die onlangs aankondigde nog een termijn verder te willen. Steinmeier is door de SPD-top echter voorgedragen voor het ambt van bondspresident, een functie met vooral ceremoniële taken, en heeft ook de steun van coalitiepartners CDU en CSU gekregen.

Buitenlandse Zaken

Doordat Steinmeier weg gepromoveerd wordt naar het federale presidentschap, komt echter ook de post van minister van Buitenlandse Zaken vrij. In de wandelgangen wordt Schulz dan ook al genoemd als mogelijk opvolger van Steinmeier. Op die positie zou hij ook zijn populariteit enigszins kunnen verbeteren, zo veronderstellen sommige partijgenoten. De Frankfurter Allgemeine Zeitung had uit goede bron vernomen dat de scheidend Europees Parlementsvoorzitter alleen kandidaat-bondskanselier zou willen worden, als hij ook de post van minister van Buitenlandse Zaken krijgt toebedeeld, maar Schulz zelf weerspreekt dat desgevraagd.

Of Martin Schulz uiteindelijk inderdaad de kandidaat-bondskanselier van de SPD wordt, zal pas in januari besloten worden. Dat de stembusuitslag voor de sociaaldemocraten er beter van wordt, valt in ieder geval ernstig te betwijfelen. Waar Steinmeier bijvoorbeeld – zoals de meeste Duitsers – voor een meer pragmatische opstelling in de verhouding met Rusland staat, staat Schulz voor een meer confrontatiegerichte opstelling. Schulz is bovendien een doctrinaire eurofiel en stoot ook door zijn karakter en voorkomen meer mensen af dan hij aantrekt. Schulz is met andere woorden de perfecte kandidaat om enerzijds Angela Merkel vrij baan te geven en anderzijds nog meer SPD-kiezers naar de AfD te drijven.

Europees Parlement

Met de bekendmaking van deze stap is het nog aannemelijker geworden dat het voorzitterschap van het Europees Parlement naar een kandidaat uit de fractie van de Europese Volkspartij (EPP) gaat. Als mogelijke kandidaten doen verschillende namen de ronde, zo wordt de Fransman Alain Lamassoure genoemd en de Italiaan Tajani. Tajani roept bij delen van het Europees Parlement echter weerstand op, omdat hij lid is van Berlusconi‘s partij. Verder worden de Sloveen Alojz Peterle, die wellicht te katholiek wordt bevonden, en de Oostenrijker Othmar Karas genoemd. De enige vrouwelijke kandidaat die tot nu toe genoemd wordt is de Ierse Mairead McGuinnes. De eurofiele liberaal Lamassoure lijkt op voorhand de favoriet.