In de parlementsverkiezingen die donderdag plaats vonden in Denemarken zijn de Sociaal-Democraten van premier Helle Thorning-Schmidt opnieuw de grootste partij geworden, ze wonnen zelfs een paar zetels en bezetten nu 47 van 179 zetels in het Folketing. De Socialistische Partij en de links-liberale partij Radicaal Links verloren echter fors, waardoor links geen meerderheid heeft.
Het rechtse blok heeft een minimale meerderheid van bij elkaar 90 of 91 zetels. De traditionele leider van het rechtse blok, de conservatief-liberale, agrarische partij Venstre leed echter een gevoelig verlies en kan slechts 34 van haar huidige 47 zetels behouden. Niettemin zal Venstre naar verwachting de nieuwe regering gaan vormen, verwachte coalitiepartners zijn de Liberale Alliantie, een relatief jonge partij (2007) die van 9 naar 13 zetels groeit, en de Conservatieve Volkspartij die verder krimpt van 8 naar 6 zetels. Deze coalitie kan aan een meerderheid geholpen worden door de Deense Volkspartij. Die nationaal-conservatieve partij was donderdag de grootste winnaar, groeide van 22 naar 38 zetels en werd daarmee de op een na grootste partij. In de verkiezingen voor het Europees Parlement vorig jaar was de Deense Volkspartij, die zich na de verkiezingen aansloot bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), al de grootste partij geworden.
Hervorming van de Europese Unie
De Deense Volkspartij wil niet toetreden tot een regeringscoalitie, maar wil wel gedoogsteun geven aan een centrumrechtse regering in ruil voor bepaalde afspraken. Eerder gedoogden de nationaal-conservatieven ook al centrumrechtse regeringen in ruil voor onder andere een streng immigratiebeleid. Voorafgaand aan deze verkiezingen kondigde het rechtse blok aan dat men, wanneer men de verkiezingen zou winnen, ten aanzien van de Europese Unie de hervormingsagenda van de Britse regering krachtig zou ondersteunen. Dat is opmerkelijk omdat de traditionele centrumrechtse partijen vanouds grote voorstanders van Europese integratie zijn.
Sowieso hebben alle min of meer eurokritische partijen in het Deense parlement zetels gewonnen, niet alleen de Deense Volkspartij en de Liberale Alliantie, maar ook de uiterst linkse Eenheidslijst. Doordat er een krappe rechtse meerderheid is die gedomineerd wordt door de Deense Volkspartij, zal nu echter ook de Deense regering zich in Europees verband eurokritischer op moeten stellen. Naast de steun van de nieuw te vormen Deense regering voor Camerons hervormingsagenda, kan dat ook gevolgen hebben voor de heroverweging van de Deense opt-outs en maakt het eventuele invoering van de Euro door Denemarken nog onwaarschijnlijker.