De beslissing van de Franse regering om de verkoop van twee helikopterdekschepen van Mistral aan Rusland niet door te laten gaan, heeft grote gevolgen voor de Franse defensieindustrie. Gevolgen die verder gaan dan de directe impact van het miljardencontract zelf. Dat stel een aantal conservatieve leden van de Nationale Vergadering, het Lagerhuis van het Franse parlement.
Na lang te hebben volgehouden dat het contract nagekomen zou worden, heeft de linkse regering van president François Hollande en premier Manuel Valls toegegeven aan de druk van andere Westerse landen om de schepen, waarvoor ook Russen in Frankrijk training zouden ontvangen, toch niet te leveren. Reden daarvoor is de aanhoudende burgeroorlog in Oekraïne. In EU verband werd besloten dat in het kader van sancties tegen Rusland, dat er van verdacht wordt steun te geven aan de opstandelingen in het oosten van Oekraïne, geen nieuwe defensiecontracten met Rusland gesloten mogen worden door bedrijven uit de lidstaten. Al snel werd er echter druk uitgeoefend om ook bestaande opdrachten af te blazen. Vooral Frankrijk kwam daarbij onder vuur te liggen van met name de Britse regering.
Terwijl defensiecontracten met Rusland worden afgeblazen worden Midden- en Oost-Europese NAVO-lidstaten aangemoedigd om voor zover zij nog militair materieel van Sovjet-makelij bezitten dit ver onder de marktprijs aan de illegale de facto-regering in Kiev te verkopen.
In Duitsland zorgde vice-premier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel er voor dat ook bestaande opdrachten voor wapenleveranties aan Rusland werden afgesteld. Getroffen werd onder andere de firma Rheinmetall in Düsseldorf. Dit tot ongenoegen van enkele politici van CDU en CSU. Florian Hahn, defensiedeskundige de Beierse CSU stelde dat Gabriel “wel eens de doodgraver van de Duitse defensie-industrie zou kunnen worden als hij zo door gaat.” Ook Defensiewoordvoerder van CDU/CSU in de Duitse Bondsdag Henning Otte uitte zich bezorgd: “Een onafhankelijke defensie-industrie die kan presteren is een onmisbare voorwaarde voor Duitslands veiligheid. Als deze tak van industrie eenmaal kapot is in Duitsland, dan kan de krijgsmacht niet meer op haar mogelijkheden teruggrijpen.”
Franse politici, waaronder leden van de centrumrechtse UMP, vrezen dat het breken van het Mistral-contract, de betrouwbaarheid van de Franse wapenindustrie breder in twijfel trekt. Zo zou bij de Indiase regering nieuwe twijfel zijn gerezen over de aanschaf van een aantal gevechtsvliegtuigen van Rafale.
De conservatieve politici maken zich ook zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid en voor Franse ondernemers in Rusland. Zo’n 1200 Franse bedrijven opereren in Rusland en met het afblazen van de levering van de schepen worden bij Mistral en toeleveranciers zo’n 1.000 banen en indirect bijna 100.000 banen onzeker.
De populariteit van president Hollande is volgens de laatste peiling inmiddels gedaald tot 13 procent. Die van premier Valls is gedaald tot 30%, waar hij bij zijn aantreden in april nog op 46% stond.