Poolse conservatieven sluiten verbond

door | 25 juli 2014

De drie Poolse conservatieve partijen die, zoals Novini eerder berichtte, met elkaar spraken over een verkiezingsalliantie, zijn het eens geworden. De leiders van de drie partijen tekenden afgelopen zaterdag een samenwerkingsovereenkomst.

Jaroslaw Kaczynski, leider van de grootste oppositiepartij ‘Recht en Gerechtigheid’ (PiS) nam enkele weken geleden het initiatief om tot samenwerking te komen. De andere ondertekenaars van de overeenkomst zijn Zbigniew Ziobro, voormalig minister van Justitie en leider van de PiS-afsplitsing Solidair Polen, en Jaroslaw Gowin, eveneens voormalig minister van Justitie en leider van Polen Samen. Ziobro was minister van Justitie van 2005 tot 2007 en werd in 2009 gekozen als lid van het Europees Parlement voor Recht en Gerechtigheid. In 2011 werd hij uit die partij gezet, nadat hij fikse kritiek had geleverd op de koers van de partij, die nederlaag op nederlaag had geleden. Gowin was van 2011 tot 2013 lid van het regerende centrumrechtse Burgerplatform en minister in het kabinet van premier Donald Tusk. Gowin verzette zich echter tegen de op sociaal vlak steeds liberalere koers van Tusk, bijvoorbeeld inzake medisch-ethische  kwesties als IVF, embryonaal stamcelonderzoek en abortus. Uiteindelijk ontsloeg Tusk Gowin en verlieten Gowin en enkele anderen op de conservatieve vleugel van het Burgerplatform die partij om later een eigen partij op te richten.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

Gowin lichtte tijdens de bijeenkomst in Warschau toe dat de overeenkomst inhoudt dat de drie partijen volgend jaar een gezamenlijke presidentskandidaat presenteren. Daarnaast zullen ze ook met een gezamenlijke lijst aan de komende parlementsverkiezingen deelnemen. Wanneer die verkiezingen plaats vinden staat nog niet vast, maar ze moeten uiterlijk in 2015 gehouden worden.

Een recente peiling van TNS Polska wijst uit dat, als parlementsverkiezingen nu gehouden zouden worden, Recht en Gerechtigheid die zou winnen met zo’n 39% van de stemmen, terwijl het Burgerplatform niet verder zou komen dan 23%. De twee andere partijen in de conservatieve alliantie zouden op eigen kracht niet de kiesdrempel halen, maar de conservatieven wel ruim over de veertig procent kunnen helpen. Een ander opinieonderzoek van dezelfde peiler laat zien dat de populariteit van premier Tusk na de afluisterschandalen nog verder afgenomen is. Slechts 22 procent waardeert zijn rol positief en 69 procent negatief. Het werk van het kabinet in zijn geheel wordt door maar liefst 73% negatief gewaardeerd. Het lijkt dan ook vrijwel uitgesloten dat Tusk zelf kandidaat zal zijn in de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Ook de zittende president, Tusks partijgenoot Bronislaw Komorowski,  boet aan populariteit in, maar wordt nog altijd door de helft van de respondenten positief gewaardeerd. Komorowski heeft er in 2015 één termijn van vijf jaar op zitten en is dus nog herkiesbaar, wat betekent dat de conservatieven met een sterke kandidaat zullen moeten komen om hem te verslaan.