De Europese Unie verleent Bulgarije een noodkrediet van 1,7 miljard euro, nadat een run op twee banken het Bulgaarse banksysteem in gevaar heeft gebracht.
Criminelen hebben via internet en sms valse geruchten verspreid over twee grote banken in Bulgarije, waardoor klanten massaal hun geld opnamen. Het gaat om de First Investment Bank en Corporate Commercial Bank. Aan balies en automaten van de banken vormden zich lange rijen, zodat de liquiditeit van de banken en daarmee van het hele systeem in gevaar kwam.
President Rossen Plevneliev garandeerde niettemin alle tegoeden. “Er is geen bankencrisis”, bezwoer de president, die verder stelde dat de banken in zijn stabiel zijn en over genoeg kapitaal beschikken. Er is wel een vertrouwenscrisis, zo moest Plevneliev toegeven.
[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!
[/note]
De socialistische minderheidsregering had reeds eerder aangekondigd in augustus terug te treden. Er zal een overgangsregering komen en de president zal het parlement ontbinden, waarop in oktober vervroegde parlementsverkiezingen gehouden worden. De regering viel eerder mede door druk vanuit Brussel om de aanleg van de Southstream-pijpleiding te staken. Hoewel ook de grote centrum-rechtse partij GERB voorstander is van aanleg van de pijpleiding laat deze zich meer gelegen liggen aan Brussel dan de regerende socialisten.
De EU heeft een verzoek van Bulgarije om een kredietlijn van omgerekend 1,7 miljard euro ter stabilisering van het Bulgaarse bankensysteem ingewilligd. De Europese Commissie sprak van een gepaste en nodige maatregel.
Volgens de Bulgaarse veiligheidsdiensten zijn reeds vijf verdachten aangehouden in verband met de valse geruchten die leidden tot de bankrun, één van hen bevindt zich inmiddels weer op vrije voeten.