De nationaalconservatieve FPÖ heeft zaterdag op haar partijcongres onder de titel ‘Voor een vrij Europa’ gesproken over herinvoering van de Oostenrijkse Schilling. Verder werd partijleider Heinz-Christian Strache met 96% van de stemmen herkozen.
De FPÖ, die bij de laatste parlementsverkiezingen eind september met ruim twintig procent nog enkele procentpunten achter de regerende sociaaldemocraten en conservatieven bleef, voert inmiddels reeds enkele weken met zo’n 25% de peilingen aan. De verwachting is dat SPÖ en ÖVP nog voor de Kerst definitief overeenkomen hun ‘grote coalitie’, waarvoor de steun echter steeds smaller wordt, voort te zetten.
Regeerambities
“We staan kort voor de doorbraak”, aldus Strache. “We moeten ons er op voorbereiden [regerings]verantwoordelijkheid op te nemen.” Strache toonde zich op het congres van zijn partij vastberaden de regeringspartijen de komende jaren “op te jagen” en ze bij de Europarlementsverkiezingen komend voorjaar “iets om over na te denken” te geven. Als de FPÖ vervolgens in 2015 in de verkiezingen voor het deelstaatparlement van de hoofdstad Wenen “60 jaar socialisme” weet te beëindigen, wordt volgens Strache het gehele establishment van sociaaldemocraten en conservatieven aan het wankelen gebracht. “We zijn nog een paar meter verwijderd van de eerste FPÖ-bondskanselier”, aldus partijsecretaris Harald Vilimsky. De FPÖ lijkt haar pijlen vooral op de sociaaldemocraten te richten, wier kiezers ze wil overhalen op de ‘nieuwe sociale partij’ te stemmen, zoals de FPÖ zich sinds enige tijd afficheert. Strache zei dan ook te hopen dat SPÖ-leider Werner Faymann het cordon sanitaire tegen de FPÖ zou laten vallen.
Europarlementsverkiezingen
Het partijcongres stond verder vooral in het teken van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Zo werd een voorstel besproken voor een uittreden uit de euro en herinvoering van de Oostenrijkse Schilling. Strache had dat idee eerder al gelanceerd, maar alleen gezegd dat er serieus over gediscussieerd moest worden, zonder zich bij voorbaat er voor uit te spreken. Het congres sprak zich hier niet over uit, maar gaf het bestuur de opdracht hierover een standpunt te bepalen. De FPÖ wil verder dat bevoegdheden van de EU terugvloeien naar de lidstaten, dat de Oostenrijkers zich uit kunnen spreken over de vraag of Oostenrijk deel uit moet blijven maken van de Schengenzone en van de ‘euroreddingsfondsen’ EFSF en ESM. Tot slot sluit de FPÖ een uittreden uit de Europese Unie als laatste redmiddel niet uit, aldus het concept-programma.
Op het congres werd ook de samenwerking van de FPÖ met gelijkgestemde partijen in het Europees Parlement genoemd, maar daar werd niet in detail op in gegaan. Recent vond in Wenen overleg plaats tussen de FPÖ en (beoogde) partners als Front National, Vlaams Belang en Zweden Democraten.