In een referendum in Kroatië heeft gisteren een ruime meerderheid zich uitgesproken voor verankering van het traditionele huwelijk in de grondwet, waardoor eventuele invoering van het homohuwelijk bemoeilijkt wordt. Een grondwetswijziging vereist een twee derde meerderheid in het parlement. Zo’n 65% van de deelnemers aan het referendum zeiden ja op de vraag of zij het er met eens waren dat het huwelijk een verbintenis van een man en een vrouw is. Diverse maatschappelijke organisaties hadden door zo’n 740.000 handtekeningen te verzamelen een referendum afgedwongen. Het is voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1991 dat van deze wettelijke mogelijkheid gebruik wordt gemaakt. Ten gevolge van de uitslag van het referendum moet de grondwet aangepast worden.
De sociaaldemocratische premier Zoran Milanovic had zich van tevoren al tegen het referendum uitgesproken en lijkt nu van zins om de mogelijkheden tot het afdwingen van een referendum in te perken. De Rooms-Katholieke kerk en de rechtse oppositie hadden zich achter het referendum geschaard. “Het huwelijk is de enige verbintenis die voortplanting mogelijk maakt. Dit is het cruciale verschil tussen een huwelijk [..] en andere verbintenissen”, aldus Josip kardinaal Bozanic in een schrijven dat in de Kroatische kerken werd voorgelezen. Zo’n 90% van de Kroatische bevolking van 4,4 miljoen is Rooms-Katholiek.
Overigens steunden 104 van de 151 leden van het parlement het referendum, wat betekent dat ook enkele leden van Milanovic’ Sociaal Democratische Partij, die samen met 2 sociaalliberale en partijen en een ouderenpartij de regeringscoalitie vormt, voor het referendum waren. De regering zou overwegen om in de komende tijd wetgeving door te voeren voor de wettelijke gelijkstelling van geregistreerde partnerschappen aan het huwelijk.