Qatar staat onder groeiende internationale druk om op te treden tegen het stijgend aantal doden onder migranten arbeiders, die het wereldkampioenschap van 2022 voorbereiden, zo meldt The Guardian. Die de omstandigheden waarin de arbeiders verkeren “slavenarbeid” noemt.
Qatar maakt, net als andere Golfstaten, gebruik van het zogenaamde “kafala”-systeem, waarbij een buitenlandse arbeider een ‘sponsor’ heeft, meestal hun werkgever. De toestemming van de sponsor is nodig om het land binnen te komen, te verlaten of van baan te veranderen. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor de afgifte van identiteitspapieren. Zonder deze papieren is de status van de werknemer gereduceerd tot die van buitenlandse vreemdeling zonder wettelijke bescherming.
In de praktijk laat dit systeem de migrerende werknemers over aan de genade van hun werkgevers, die kan weigeren loon te betalen, of documenten achterhouden waardoor betrokken werknemers vastzitten en ze zo dwingen om lange dagen te werken in gevaarlijke omstandigheden. Ze uit te buiten of te misbruiken op andere manieren.
The Guardian meldde woensdag dat wanhopige mensen uit Nepal, een van de armste landen van Azië, goed zijn voor zo’n 40 procent van de arbeiders in Qatar. Tussen 4 juni en 8 augustus stierven ten minste 44 van hen, aldus de krant, daarbij verwijzend naar documenten van de Nepalese ambassade in Doha. Meer dan de helft van de sterfgevallen waren te wijten waren hartaanvallen, hartfalen en arbeidsongevallen, aldus de krant.
Men is bang dat er nog zeker 4000 werknemers overlijden aan “slavenarbeid” voordat er ook maar een voetbal geraakt wordt in 2022.
Toen de overheid gevraagd werd om reactie gaf de minister van arbeid aan dat in Qatar strikte regels gelden over werkomstandigheden en salaris prompt wordt uitbetaald. Als een werkgever de regels niet nakomt worden stappen ondernomen door het ministerie.
Qatar besteedt naar schatting een bedrag van 100 miljard dollar aan infrastructuur projecten ten behoeve van het wereldkampioenschap. Daarnaast worden negen stadions gebouwd. Er wordt 20 miljard besteed aan nieuwe wegen. 4 miljard voor een verbindingsweg die Qatar verbindt met Bahrein. 24 miljard voor een hogesnelheidstrein netwerk. 55.000 hotelkamers om bezoekende fans te huisvesten. Daarnaast is de bouw van een nieuwe luchthaven bijna afgerond.
Een woordvoerder van de organisatie van het wereldkampioenschap in Qatar gaf aan “geschokt” te zijn door het rapport en gaf aan dat er “geen excuus” is voor mishandeling van werknemers.
Als de werkomstandigheden op korte termijn niet verbeteren, kan verwacht worden dat de discussie gaat oplaaien dat het wereldkampioenschap in 2022 in Qatar geboycot moet worden.