Egypte mijn volk: ooggetuige van een omwenteling

door | 13 juni 2011

Egypte mijn volkAuteur: Jos Strengholt

Titel: Egypte mijn volk: ooggetuige van een omwenteling
paperback 13,5 x 19,5 cm
238 blz.
ISBN 978-90-6353-634-3
NUR 692
prijs € 12,95

Te koop bij:
Bol.com
Boekhandel Smit

Over de schrijver:
Jos Strengholt woont inmiddels meer dan 20 jaar in Cairo, Egypte waar hij eerst werkzaam was als journalist voor Radio 1, terwijl hij later leiding ging geven aan een mediabedrijf. Daarnaast werd Strengholt Anglicaans priester in de wijk Maadi. Binnenkort verhuist hij naar Heliopolis om daar de kerk uit te breiden en nieuwe gemeenten te stichten.

Website van de auteur: http://www.strengholt.blogspot.com/


Op woensdag 27 april 2011 presenteerde Jos Strengholt zijn nieuwe boek bij het Conservatief Café in het altijd gezellige café de Zalm in Gouda. Voor mij genoeg reden om weer eens naar Gouda af te reizen, want ik was na Strengholt een tijd meegemaakt te hebben op Twitter wel benieuwd naar welk gezicht nu bij de persoon hoort.

Het werd die avond een persoonlijk verhaal van bewogen mens, die zijn roeping vond (en nog steeds vindt) in Egypte, tegenwoordig als Anglicaans priester. Dit heeft Strengholt er in 2010 ertoe gebracht een boek te schrijven over zijn directe leefomgeving met alles wat daar bij komt kijken.

Egypte was overigens niet heel boeiend – volgens de media althans – tenminste tot 25 januari 2011. Cairo, op het Tahrierplein is het beeld van een enorme manifestatie. Alles wordt anders en Egypte wentelt. Strengholt beschrijft deze gebeurtenissen aan de hand van een wandeling die we als lezer samen met de schrijver maken door Cairo. Een boeiend verhaal.

De schrijver geeft eerst een stukje geschiedenis van de wijk Maadi, van Cairo en van Egypte, en neemt ons mee naar de aanloop van de demonstraties op het Tahrierplein. Hij beschrijft de oorzaak ervan, de uitzichtloosheid van de jeugd, de corruptie, maar ook hoe de demonstraties van de jeugd werden geannexeerd door de moslimbroederschap. De reactie van de overheid en de rol van het leger daarin. Duidelijk wordt dat de omwenteling niet op één moment is ontstaan en grote gevolgen heeft voor Egypte.

De wandeling
Het boek voert ons aan de hand van een wandeling van het woonhuis van Strengholt naar zijn werk door de wijk Maadi, en tevens langs de onderwerpen die hij in het boek beschrijft. Hierbij laat hij de lezer kennis maken met de cultuur en gebruiken in Egypte, aangevuld met anekdotes uit het dagelijks leven.

Een aardig voorbeeld hiervan is dat – en hoe – Strengholt de verkeerssituatie in Cairo schetst. ´In tegenstelling met wat bezoekers aan Egypte vaak denken, is het verkeer geen enorme chaos. (…) Een aardige regel die misschien wel veel zegt over de algemene houding van Egyptenaren, is dat wat achter mij in het verkeer gebeurt niet mijn verantwoorlijkheid is. Als ik om wat voor reden ook ineens van rijstrook wissel of vol op de rem ga staan, is het nooit mijn schuld als dat achter mij tot brokken leidt. (…) Een belangrijke verkeersregel waaraan iedereen zich houdt, is het recht van de sterkste. Grote auto´s hebben meer voorrang dan kleine. (…) Auto´s met nummerborden van de overheid laat je altijd voorgaan, zeker als het gaat om politie of leger.´

Zo´n schets uit het dagelijks leven van Cairo lijkt een zijstap, maar blijkt relevant te zijn voor het begrijpen van de samenleving van Egypte en de gebeurtenissen. Strengholt weet duidelijk uit ervaring waar hij over spreekt. Zo memoreert hij in diverse hoofdstukken de corruptie die overal in het dagelijks leven waarneembaar is, en beschrijft hij de rol van religie en armoede en hoe die zaken zich verbinden met elkaar.

De anekdotes en persoonlijke verhalen die Strengholt beschrijft van bijvoorbeeld zijn schoonmaakster, de portier, de winkelier en de oude man op straat illustreren hoe de gemiddelde Egyptenaar denkt over de overheid, corruptie, islam en christendom.

Wat het christendom in Egypte betreft uit Strengholt vooral zijn zorgen. De Kopten zijn er met het aftreden van de president niet beter op geworden. Immers de staat was gebaat bij rust in de samenleving, waardoor de Kopten relatief veilig waren. Een straatbeeld zonder politie, zonder orde en gezag is in dit opzicht een schrikbeeld. En hoe moet dat in de toekomst, als de Arabische lente uitmondt in een nieuwe islamitische staat, geregeerd door de sharia? Een mogelijk scenario.

Hoop en geloof
Het is duidelijk dat dit boek geschreven is door iemand die – ondanks chaos en corruptie in Egypte en de zorgelijke toekomst – liefde heeft voor zijn land (Egypte) en altijd hoop houdt. Dit in vertrouwen op God. Hij besluit het boek dan ook met deze woorden: `De Heer van de legermachten gaat ons voor, ook in een islamitisch Egypte dat zijn wetgeving op de sharia baseert. Farao is gevallen, maar wat de toekomst ook brengt, het leger van de Heer laat zich niet stuiten door vrees voor wat komen kan. Midden in deze samenleving en als onderdeel ervan willen we het licht van Christus laten schijnen. Jesaja profeteerde het al: ´Op die dag zullen er vijf steden in het land Egypte zijn die de taal van Kanaan spreken en die zweren bij de Heer van de legermachten.´ Een ervan zal genoemd worden: ´Stad van de zon.´ Stad van de zon, dat is Heliopolis.´

Strengholt heeft dit boek geschreven zoals hij is, direct en openhartig, met een prachtige vertellende lijn. Zo af en toe valt hij in herhaling, maar erg storend is dat niet. Ik heb het boek dan ook met plezier gelezen en de schrijver door het lezen ervan, denk ik, beter leren kennen. Mijn aanbeveling: kopen dat boek!