De Commissie voor Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement heeft vorige maand voor het visumvrij reizen voor Georgiërs gestemd en daarmee de weg vrijgemaakt voor een voornemen dat eigenlijk al sinds mei vorig jaar vaststond.
De stap wordt vooral met politieke overwegingen gerechtvaardigd. In Brussel en Straatsburg geldt de opheffing van de visumplicht “als een belangrijk instrument, om de pro-Europese krachten te ondersteunen”.
De reeds langer nagestreefde stap kan echter ook voor de bevolking van voormalige Sovjet-republieken als Georgië of Oekraïne een signaalwerking hebben. Te vrezen is namelijk dat in het bijzonder de bestrijding van inbraak- en diefstalcriminaliteit in de toekomst nog moeilijker zal zijn dan nu al het geval is.
Zo heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) onder verwijzing naar de criminele activiteiten van Georgische bendes in Duitsland zich lange tijd verzet tegen de opheffing van de visumplicht voor burgers van het land in de Zuid-Kaukasus. Hij kon zich daarbij beroepen op een reeds enkele jaren geleden opgestelde analyse van de federale recherche (Bundeskriminalamt, BKA).
In dat rapport had de BKA gegevens samengebracht, waaruit naar voren kwam dat criminelen uit Georgië bewust de lange duur van de Duitse asielprocedures benutten om er systematisch en intensief misdrijven te begaan.
Als om deze bevindingen nog eens te bevestigen, doken slechts enkele dagen na het besluit over de opheffing van de visumplicht voor Georgiërs berichten op over een grote inzet van de federale politie. Zo’n 600 agenten doorzochten daarbij in de deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt tientallen objecten en voerden arrestaties uit. Onder de 15 in hechtenis genomen personen bevonden zich tien Georgiërs, die als dievenbende vooral eenmansbedrijven in het vizier gehad zouden hebben.
Lees ook:
- IMF-regels, visumplicht: alles moet wijken om Oekraïne in Westen te integreren
- Visumvrij reizen voor Moldaviërs schaadt niet alleen de EU