Carrie Gress ~ Het einde van de vrouw

26,50

(verschijnt november-december 2024)

Feminisme maakt vrouwen niet sterker. Het wist ze uit.

De bestsellerauteur van Theology of Home, Carrie Gress laat zien dat vijftig jaar radicaal feminisme het primaat van de traditioneel mannelijke levenssfeer heeft verstevigd en de eigenschappen, deugden en sterke kanten van vrouwen heeft gedevalueerd.

Feminisme, de ideologie die gewijd is aan het “verpletteren van het patriarchaat”, heeft in plaats daarvan het mannelijke leven voor iedereen tot norm verheven. Na vijftig jaar radicaal feminisme kunnen we “vrouw” niet eens meer definiëren. In dit krachtige nieuwe boek zegt Carrie Gress wat niet gezegd kan worden: feminisme heeft vrouwen afgeschaft.

Uitpuilende “transvrouwen” verslaan vrouwelijke atleten. Moeders aborteren hun dochters. Dragqueens voeren obscene parodieën van vrouwen op. Vrouwen worden tot slaaf gemaakt voor het plezier van mannen – of ze maken zichzelf tot slaaf. Feminisme wendt deze tragedies niet af; het moedigt ze aan. De zorgeloze zucht naar zelfabsorptie heeft vrouwen uitgebuit, ongelukkig, afhankelijk van de staat en in oorlog met mannen gemaakt. En nog steeds klampen feministen zich vast aan hun illusies van bevrijding.

Maar er zijn echte antwoorden. Echte antwoorden voor echte vrouwen. Carrie Gress, een vrouw, moeder en filosofe, doorprikt de mythe van het feminisme en onthult de erfenis van misbruik, verlating en anarchie. Van de verleiding van Eva door de slang tot Mary Shelley’s Frankenstein en van Kate Millett’s lust, geweld en krankzinnigheid tot Meghan Markle’s door rampspoed geteisterde opgang naar het koningschap, presenteert Gress een geschiedenis die net zo intrigerend is als de personages die het hebben meegemaakt. De antwoorden die vrouwen het hardst nodig hebben, concludeert ze, zijn precies daar te vinden waar ze het bangst zijn om te kijken.

Alleen een herontdekking van het ware vrouw- en moederschap kan onze samenleving weer van de rand van de afgrond trekken. En geluk is alleen mogelijk als vrouwen bereid zijn vrede te sluiten met mannen, met kinderen, met God en – niet minder moeilijk – met zichzelf. Voor de slachtoffers van het feminisme is Gress een welkome stem in de duisternis: De deur staat open. De lichten zijn aan. Kom naar huis.