De eurosceptische socialist Igor Dodon heeft zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Moldavië gewonnen.
Dodon had, nadat 99,5% van de stemmen geteld was, 48,6% van de stemmen. Zijn belangrijkste tegenstander, de eurofiele links-liberaal Maia Sandu, die eerder voor de Wereldbank werkte, kreeg 38,4% van de stemmen. Eerder op de avond, toen de uitslagen nog binnen kwamen, leek het nog dat Dodon wellicht meer dan de helft van de stemmen zou hebben, en een tweede ronde niet nodig zou zijn.
Ook nu een tweede ronde wel nodig is, lijkt Dodon echter goede kans te hebben de nieuwe president te worden. Na Sandu haalde Dumitru Ciubasenco van de eurosceptische Partidul Nostru de meeste stemmen binnen (6%), zijn kiezers zullen in de tweede ronde allicht eerder voor Dodon dan voor Sandu kiezen. De tweede ronde moet op 13 november plaats vinden.
De onvrede over de corruptie en het gekonkel van de eurofiele regeringen van de afgelopen jaren is groot onder de Moldavische bevolking. Moldavië heeft onder die regeringen een associatieverdrag met de Europese Unie getekend. Dat heeft de Moldavische economie tot nu toe echter niets dan schade opgeleverd. Doordat Moldavië geacht wordt mee te doen aan de EU-sancties tegen Rusland, is het namelijk de Russische markt voor zijn landbouwproducten, wijn en fruit verloren, zonder dat daar een andere markt voor in de plaats is gekomen.
De Socialistische Partij van Dodon is voor betere relaties met Rusland en een autonome status voor de afvallige regio Transnistrië.
Tijdens de campagne trok de eurofiele sociaaldemocratische oud-premier Marian Lupu zich terug als kandidaat ten faveure van Maia Sandu. Lupu was in opspraak geraakt, omdat hij binnen één dag meer dan 20.000 ondersteuningsverklaringen wiste te verzamelen en bij de kiesraad in te dienen. Lupu stelde dat dit kon doordat hij zulke professionele medewerkers heeft. Die medewerkers zijn er echter ook in geslaagd om officiële stempels en handtekeningen van autoriteiten te verkrijgen op een dag dat alle kantoren gesloten waren, zodat het er alle schijn van heeft dat Lupu ten minste een voordeel had op andere kandidaten.
In Moldavië vonden voor het eerst sinds 1996 directe presidentsverkiezingen plaats, nadat de rechter een wijziging van de kieswet in 2000 waardoor de president door het parlement werd gekozen ongrondwettig had verklaard.
In de verkiezingen van 2014 dreigde er in het parlement al een eurosceptische meerderheid te ontstaan, waarop een van de eurosceptische partijen werd uitgesloten van deelname aan de verkiezingen.