Hongarije wordt al jarenlang geframed door West Europese politici met leugens, onder meer door de druk van de media. Dat laat woordvoerder Zoltán Kovács weten in een interview met Blue Tiger Studio. “Orbán is de enige politicus die zich niet laat leiden door de dominante Westerse pers.”
Mariska de Haas
Hongarije is het zwarte schaap van Europa. Vrijwel alleen negatief nieuws bereikt de Europese media over Hongarije of over de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn politieke partij Fidesz, die al sinds 2010 aan de macht is en steeds met grote meerderheid door zijn volk herkozen wordt.
We ontmoeten Zoltán Kovács, de woordvoerder van de Hongaarse Regering in het oude stadscentrum van Boedapest. Rond 1900 beleefde de Hongaarse hoofdstad een ongekende economische bloei. In welvaart en ondernemingslust overvleugelde Boedapest zelfs Wenen. De welvarende bourgeoisie uitte haar nationale trots in openbare en appartementsgebouwen in een art nouveau-stijl, die hier in het historische centrum van Boedapest nog duidelijk zichtbaar is. Ook in het gebouw waar we de woordvoerder van Fidesz ontmoeten. Hij zit aan een antieke houten tafel, boven hem hangt een oude landkaart van Hongarije en de vlag van zijn land. “We zijn er aan gewend dat de media en de West Europese politici ons onterecht framen”, vertelt Kovács, terwijl hij relaxed in zijn stoel zit. “Iedere gemiddelde Hongaar die in Hongarije woont, ook al stemmen ze niet op onze partij, denkt over migratie en de demografische problemen hetzelfde. De gemiddelde Hongaar wil geen illegale immigranten in ons land of in Europa. En ook willen we het demografische probleem niet oplossen door mensen met totaal andere culturen hierheen te halen.”
Het continent Europa heeft met vergrijzing van de bevolking te maken. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is het geboortecijfer gehalveerd en is het aandeel jongeren in de bevolking afgenomen. Tegelijkertijd is de levensverwachting bij geboorte enorm gestegen en deze zal naar verwachting nog verder stijgen, zo blijkt uit onderzoek van de VN. De veranderende leeftijdsopbouw van de bevolking is van invloed op de economische groei en de overheidskosten voor pensioenen en de gezondheidszorg in Europese landen.
De meeste West Europese landen willen deze demografische problemen oplossen door jonge mensen uit andere landen hierheen te laten migreren. Zij kunnen dan de pensioenen voor onze ouderen betalen en economische groei creëren, is het idee. Hongarije heeft een andere oplossing. “Wij hebben een pro familie beleid, waarbij we stimuleren dat het geboortecijfer van onze eigen bevolking groeit. We doen dit nu tien tot twaalf jaar en het blijkt te werken: we zien een enorme groei in de geboortecijfers: van 1,2 kind per vrouw naar 1,7. Ook stijgt het aantal huwelijken aanzienlijk. Dit is gewoon gezond verstand.”
Dat andere landen een andere aanpak hebben om het demografisch probleem op te lossen, vindt Kovács prima. “Iedereen mag zijn eigen opinie hebben”, zegt hij. “Dus wij ook.”
Maar de Hongaarse regering is wel tegen illegale immigratie. “Want dat is een georganiseerde misdaad. Nu komen illegale immigranten naar Europa via onbetrouwbare mensensmokkelaars. We hebben niet de controle over wie er binnen komt, we zien wel wie er hoe de grens passeert en mag blijven. Waarom kiest Europa er niet voor om te kijken naar kwaliteit en wie er cultureel past bij ons in Europa?”
Daarbij kiest de Hongaarse regering ervoor om zich aan de wet te houden. Vluchtelingen moeten opgevangen worden in het eerste buurland dat veilig is. “Wij hebben in de oorlog in Joegoslavië ook vluchtelingen opgevangen uit Kroatië. En nu zijn oorlogsslachtoffers uit Oekraïne hier ook welkom. Wij zijn het eerste veilige land waar ze terecht kunnen. Na de Balkan oorlog, is iedereen ook weer terug gegaan om zijn land weer op te bouwen. Zo hoort het ook.”
De mensen illegaal via de Balkanroute Hongarije proberen binnen te komen, zijn al door heel veel veilige landen gekomen. Ze hebben wettelijk niet het recht om het Schengengebied te betreden. Hongarije houdt zich aan de wet en was het eerste land dat hekken bouwde in 2015 om illegale immigranten tegen te houden. Daarop kwam felle kritiek, Viktor Orbán werd als fascist afgeschilderd door West Europese politici en media. Maar acht jaar later hebben bijna alle landen het voorbeeld van Orbán opgevolgd en aan de grenzen van het Schengengebied hekken gebouwd om Europa te beschermen tegen illegale immigranten. Kovács: “We hebben in acht jaar tijd 1,5 biljoen euro uitgegeven om onze grenzen te beschermen met hekken en personeel. Dat heeft de Hongaarse belastingbetaler betaald, we hebben hiervoor geen rooie cent gekregen van de EU. Terwijl we juist vooral West Europa beschermen tegen de illegale immigranten. We vinden het fair om de helft van wat wij investeren terug te krijgen van de EU. Het is ook, of juist vooral, in hun belang dat wij de grenzen beschermen.”
De Hongaarse regering hekelt ook het feit dat Hongarije geframed wordt als ‘vriend van Poetin’. “Dat is lachwekkend. Een politieke retoriek.” Volgens Kovács wordt Hongarije al jarenlang geframed door de EU en deze aanklacht hoort bij hun politieke strategie. “Als je het in verhouding bekijkt, zijn de de economische verstrengelingen tussen Rusland en andere rijkere landen als Duitsland, Frankrijk, Italië al tientallen jaren onvergelijkbaar sterker. Hongarije is wel compleet afhankelijk van Rusland wat betreft gas en olie.”
Kovács legt uit dat wanneer je als premier in oorlogstijd iets wil bereiken, je altijd wederzijds respect moet blijven houden zodat je daarmee de communicatie openhoudt. “Dit is de enige manier waarop Hongarije opereert. Vanaf dag een zijn we voor vrede en zo snel mogelijk vredesbesprekingen starten. Deze oorlog zou niet moeten zijn begonnen en de enige manier om eruit te komen is door respectvolle vredesonderhandelingen.”