De Europese Commissie dreigt met consequenties als Polen zijn hervormingen van het Constitutioneel Hof niet terugdraait. De leider van regeringspartij ‘Recht en Gerechtigheid’ (PiS), Jaroslaw Kaczynski neemt dat niet serieus.
Kaczynski wijst de geluiden uit Brussel van de hand:
“Deze procedure beweegt zich volledig buiten de EU-verdragen”, aldus de oud-premier tegenover het Duitse boulevardblad Bild. “Dit is niets anders dan wat grollen van de Europese Commissie en haar ambtenaren.”
Zelfs de juridische adviseurs van de Europese Raad zouden deze procedure als niet gegrond in de verdragenzien. In Nederland – het thuisland van de verantwoordelijke eurocommissaris Frans Timmermans – is er niet eens een constitutioneel hof. Polen wil alleen maar hetzelfde behandeld worden als alle andere EU-lidstaten, aldus Kaczynski.
In de strijd over de bevoegdheden van het Poolse Constitutioneel Hof heeft de Europese Commissie Warschau afgelopen woensdag een ultimatum gesteld. Tot nu toe had de Commissie alleen gewaarschuwd, nu is een nieuwe fase in het proces bereikt. De nationaal-conservatieve Poolse regering heeft drie maanden om de Brusselse aanbevelingen door te voeren, aldus de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Zo niet dan komen er sancties, mogelijk worden zelfs de stemrechten van Polen ingetrokken. Ondanks de gesprekken sinds het begin van dit jaar is er geen vooruitgang geboekt, stelde Timmermans.
Medio januari had de Europese Commissie voor het eerst in de geschiedenis een onderzoek naar de rechtsstatelijkheid in een lidstaat ingesteld. Brussel eiste dat de drie door de scheidende regering vlak voor haar vertrek nog benoemde rechters aan konden treden en dat de uitspraken van het Hof niet afhankelijk zijn van een ander staatsorgaan. Uitspraken van het Hof zijn pas geldig wanneer ze gepubliceerd worden, maar de Poolse regering verhindert dat hangende het conflict.
Lees ook:
- Europese Commissie speelt machtsspel, met Polen als instrument
- Is Polen het nieuwe Hongarije?
- Polen: Conservatieven kunnen zonder coalitiepartner regeren