Przemysl/Rostov aan de Don – De Oekraïense president Petro Porosjenko wil 104.000 vers gerekruteerde soldaten de strijd in Oost-Oekraïne in sturen. Het is de vierde mobilisatiegolf. Voor april en juni staan nog verdere mobilisatiegolven op de agenda. Mannen tussen de 18 en de 60, met slechts weinig uitzonderingen, worden onder de wapenen geroepen. Wanneer de militaire politie echter aan de deur komt om de dienstplichtigen op te halen, zijn deze dikwijls in geen velden of wegen te bekennen.
De weerstand tegen de mobilisatiegolf schijnt opmerkelijk genoeg vooral in het westen van het land groot te zijn. Zelfs ondersteuners van de Euromaidan-beweging vragen zich inmiddels af waarvoor ze hun leven op het spel zouden zetten. Het gaat als een lopend vuurtje dat de beloofde soldij doorgaans niet uitbetaald wordt. Na een basistraining van slechts drie weken worden ze naar het front gestuurd, waar ze op milities stuiten die het gebied kennen als hun broekzak.
Adviseur van de president, Joeri Birjoekov heeft de dienstplichtigen in Galicië en Wolhynië, in het uiterste westen van Oekraïne, ervan beschuldigd zich aan de mobilisatie te onttrekken door zich over de grens in Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië op te houden. Volgens Birjoekov verscheen in het oblast van Ivano-Frankivsk 57% van de opgeroepenen niet voor de mobilisatie, 37% van hen zou Oekraïne verlaten hebben. In de oostelijker regio’s zouden er minder deserteurs zijn. In West-Oekraïne demonstreerden in het afgelopen jaar reeds moeders van dienstplichtige mannen tegen de mobilisatie door straten te blokkeren. Zo’n 160 soldaten uit Galicië sneuvelden reeds in Oost-Oekraïne.
Veel inwoners van Oekraïne zijn inmiddels naar Rusland gevlucht. Volgens de Russische immigratiedienst bevinden zich inmiddels 2,4 miljoen Oekraïners op Russisch grondgebied, waaronder 1,7 miljoen mannen in de dienstplichtige leeftijd.
Voor wie zich aan de dienstplicht onttrekt dreigen gevangenis- en geldstraffen, dat is de stok. De wortel die Porosjenko dienstplichtigen voorhoudt is soldij ter hoogte van 50 Amerikaanse dollars per dag. Beide weerhouden velen er echter niet van het land te ontvluchten.
De Russische president toonde in een toespraak voor studenten van een hogeschool in Sint-Petersburg begrip voor de deserteurs: “Ze doen wat verstandig is, want men stuurt ze alleen maar naar het front als kanonnenvoer.” Onder de nieuwe immigratiewetgeving mogen ze zich echter niet meer dan 30 dagen op Russisch grondgebied ophouden. Poetin heeft dan ook een uitzondering voor Oekraïense rekruten gesuggereerd. Een wetsvoorstel laat nog op zich wachten, maar diverse parlementsleden hebben de gedachte ondersteund. Michail Jemeljanov, vice-voorzitter van de sociaaldemocratische partij Rechtvaardig Rusland stelde zelfs voor om gericht Oekraïense officieren tot overlopen te bewegen. Anderen zien in de gevluchte Oekraïners nuttige arbeidskrachten die bij kunnen dragen aan de Russische economie. In het oblast van Rostov aan de Don, in het zuiden van Rusland, grenzend aan Oekraïne, heeft men intussen steeds meer moeite om de vluchtelingenstroom op te vangen. Er zijn daar reeds zo’n 830.000 vluchtelingen, de opvangkampen zijn overvol.