De Duitse jurist en journalist Heribert Prantl vindt de inperking van de grondrechten in het kader van het coronavirus disproprotioneel. Het verbieden van kerkdiensten, bijvoorbeeld, vindt hij een “schandalige” aantasting van de godsdienstvrijheid.
Prantl was lange tijd hoofdredacteur binnenlandse politiek en opinie van de Süddeutsche Zeitung. In een interview met Der Standard uit hij kritiek op de inperking van de grondrechten: “Grondrechten worden grondrechten genoemd omdat ze ook in rampzalige omstandigheden moeten gelden,” zei hij bij de ZDF. Hij zei bijvoorbeeld dat het verbieden van religieuze diensten een enorme inbreuk op de godsdienstvrijheid is. “Waarom zou de burgemeester, waarom zou een minister van Binnenlandse Zaken religieuze diensten kunnen verbieden? Er is sprake van een inbreuk op de godsdienstvrijheid op een manier die ik schandalig vind en die er nooit is geweest.” Prantl is zelf katholiek en is ook rechter geweest.
In het artikel in Der Standard zegt hij ook: “Als een zoon zijn stervende moeder niet mag bezoeken, is dat in strijd met de menselijke waardigheid die in de grondwet is verankerd. Demonstraties moeten ook onder bepaalde voorwaarden worden toegestaan. Angst is momenteel een “snelweg” voor gezondheidswetten en het “wegnemen van grondrechten”. Veel mensen accepteerden dit omdat er een gevaar was. Maar de grondrechten moeten de test van buitengewone noodsituaties doorstaan.”
Het Reformatorisch Dagblad publiceerde vandaag een uitvoerig interview met Prantl. Daarin spreekt hij zich kritisch uit over de houding van de kerken tijdens de coronacrisis:
“Ik had verwacht dat de kerk zich veel duidelijker zou uitspreken via haar ambtsdragers. Dat ze had tegengesproken dat de staat zo diep ingrijpt in de godsdienst. En ik had graag gezien dat de kerken luider hadden verkondigd dat de maatregelen werkelijk pijn deden, zelfs als ze nodig zijn. In plaats van te klagen over de vereiste sociale afstand in de crisis hebben de kerken deze opnieuw gedefinieerd als een nieuwe vorm van liefde.
Prantl schreef over dit onderwerp het boek Not und Gebot: Grundrechte in Quarantäne dat in maart bij uitgeverij C. H. Beck verschijnt.